Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Rendez vous με το χρίσμα για Ολάντ-Ομπρί

Ο πρώτος γύρος των προκριματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012, φέρνει αντιμέτωπους στην τελική ευθεία τον Φρανσουά Ολάντ και τη Μαρτίν Ομπρί.

Ο κεντροαριστερός Ολάντ συγκέντρωσε σχεδόν 39% και από τη στιγμή που δε συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, θα αντιμετωπίσει σε δεύτερη μάχη τη Μαρτίν Ομπρί, πρώην υπουργό Εργασίας, κόρη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, η οποία συγκέντρωσε σχεδόν 31%.

Στη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου μετείχαν 1,5 εκατ. ψηφοφόροι. Μεταξύ τους και ο Ντομινίκ Στρος Καν, που φέρεται να υποστηρίζει την Ομπρί και όχι τον Ολάντ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο πνευματώδης αλλά ελάχιστα χαρισματικός Ολάντ, που ουδέποτε υπήρξε υπουργός, όχι μόνο θα κερδίσει στη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Σοσιαλιστών αλλά θα κερδίσει επίσης με άνεση τον Νικολά Σαρκοζί εάν αναμετρηθεί με αυτόν στις προεδρικές εκλογές. Εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν θα είναι η πρώτη φορά που Σοσιαλιστής θα καταλάβει την προεδρία έπειτα από 17 χρόνια.

Οι προηγούμενες εσωκομματικές διαδικασίες ήταν κλειστές, περιορισμένες στα περίπου 200.000 μέλη του κόμματος. Αυτή τη φορά, κάθε ψηφοφόρος που δήλωνε υποστηρικτής της κεντροαριστεράς και κατέβαλλε 1 ευρώ μπορούσε να λάβει μέρος.

“Δεν είναι ακριβό το να ξεφορτωθούμε το Σαρκοζί”, σχολίασε ο Ολάντ πριν από την ψηφοφορία, στην οποία αντιμετώπισε άλλους πέντε υποψήφιους — περιλαμβανομένων της Ομπρί και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η τελευταία είναι πρώην σύζυγός του και η μητέρα των τεσσάρων παιδιών του.

Μια μικρή έκπληξη της Κυριακάτικης διαδικασίας ήταν ότι ο Αρνό Μοντμπούργκ, ο οποίος έκανε ορισμένες τοποθετήσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, ήλθε τρίτος, συγκεντρώνοντας 17% των ψήφων, ξεπερνώντας τη Ρουαγιάλ, η οποία συγκέντρωσε μόλις το 7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλία: Μπροστά ο Ολάντ για υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε