Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρόμνεϊ for president! – Τι έδειξε η super Τρίτη στις ΗΠΑ

Μπορεί από τις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων σε 10 πολιτείες, το τοπίο να μην ξεκαθάρισε οριστικά, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι το μεγάλο φαβορί για το χρίσμα.

Ο Ρόμνεϊ δεν κέρδισε τους αντιπάλους του, Νιουτ Γκίνγκριτς και Ρικ Σαντόρουμ και στις δέκα πολιτείες, αλλά κέρδισε στις 6 από τις 10. Και εκείνο που του έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση είναι η νίκη, με διαφορά μόλις μιας μονάδας, στη στρατηγικής σημασίας πολιτεία του Οχάιο.

Όμως απέτυχε να επιβληθεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους της συντηρητικής βάσης και εμφανίζεται ευάλωτος απέναντι στη μεσαία τάξη και στους περισσότερο μετριοπαθείς.

“Πάντα το να επιβληθεί ένας υποψήφιος στους συντηρητικούς και θρησκευόμενους ψηφοφόρους είναι πρόβλημα”, τόνισε ο Ντάντε Σκάλα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ.

Ο δρόμος ίσως να είναι δύσκολος για τον Ρόμνεϊ, αλλά μπορεί να αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος που κέρδισε την Φλόριντα και το Οχάιο, δυο “κρίσιμες” πολιτείες στις προεδρικές εκλογές, χωρίς τις οποίες κανένας υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δεν έχει φτάσει μέχρι το Λευκό Οίκο.

“Παρ’ όλα αυτά πιστεύω πως ο Ρόμνεϊ εξακολουθεί να είναι φαβορί”, επισήμανε από την πλευρά του ο Μπρους Μπιουκάναν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας.

Αποτυγχάνοντας στις “βαθιά συντηρητικές πολιτείες του Νότου, ο ΡόμνεΪ δείχνει τη δυσκολία που έχει να προσελκύσει ευρύ φάσμα των ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων. Αντίθετα, ο Σαντόρουμ, μη καταφέρνοντας να κερδίσει το Οχάιο αποδεικνύει πως δεν διαθέτει τις ικανότητες να επικρατήσει σε μια σημαντική πολιτεία για τις προεδρικές.

Η super Τρίτη αντικατοπτρίζει την ιδιαιτερότητα αυτήν της κούρσας για το χρίσμα: ο Ρόμνεϊ θεωρείται φαβορί, αλλά χωρίς να έχει την ομόφωνη αποδοχή των ψηφοφόρων και να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του την προτίμηση όλων των ρευμάτων του κόμματος.

Η υποψηφιότητα αυτή μπορεί τελικά–εξαιτίας της μεγάλης διάρκειάς της και της έλλειψης χαρισματικού ηγέτη–να αλλάξει την εικόνα του νικητή, με αποτέλεσμα οι κεντρώοι ψηφοφόροι να στραφούν προς τον Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οχάιο και Αλάσκα δίνουν προβάδισμα στον Ρόμνεϊ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε