Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ρωσία: Οι ΗΠΑ “νομιμοποιούν την τρομοκρατία” κατά της συριακής κυβέρνησης

Ρωσία: Οι ΗΠΑ “νομιμοποιούν την τρομοκρατία” κατά της συριακής κυβέρνησης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε σήμερα τη θέση των ΗΠΑ απέναντι στη συριακή αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς την ως μια “νομιμοποίηση της τρομοκρατίας” και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι δεν καταδίκασε την επίθεση της 18ης Ιουλίου στη Δαμασκό.

Ο Λαβρόφ επέπληξε επίσης τις χώρες της Δύσης που, όπως είπε, δεν καταδίκασαν την επίθεση, στην οποία σκοτώθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της συριακής κυβέρνησης που ανήκαν στο στενό κύκλο του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επικαλέστηκε συγκεκριμένα τα σχόλια της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της Βικτόρια Νιούλαντ, η οποία δήλωσε ότι “τέτοιου είδους επιθέσεις δεν αποτελούν έκπληξη δεδομένης της στάσης της συριακής κυβέρνησης”.

“Είναι μια απαίσια θέση”, τόνισε ο Λαβρόφ. “Δεν μπορώ να βρω καν τα λόγια για να διατυπώσω τη θέση μας για το θέμα αυτό. Είναι μια άμεση νομιμοποίηση της τρομοκρατίας”, επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Λαβρόφ επέκρινε την Ράις λέγοντας πως μετά την επίθεση στη Δαμασκό η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ μιας απόφασης που επιβάλλει κυρώσεις στη Συρία, απόφαση στην οποία η Μόσχα άσκησε βέτο την περασμένη εβδομάδα.

“Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι ‘εμείς’ (οι ΗΠΑ) θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κάνει αυτό που θέλουμε”, τόνισε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία, επί μακρόν εταίρος του συριακού καθεστώτος στο οποίο προμηθεύει όπλα, μπλόκαρε την περασμένη εβδομάδα για τρίτη φορά μια απόφαση των χωρών της Δύσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας που απειλούσε τη Δαμασκό με κυρώσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Μόσχα έλαβε αποστάσεις από το καθεστώς Άσαντ παραμένοντας αντίθετη σε κάθε πολιτική ανάμιξη στη Συρία.

Η Μόσχα τονίζει ότι προασπίζει το δικαίωμα στο διεθνές δίκαιο. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε για ένα μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αν ο πρόεδρος Άσαντ αποχωρήσει από τα καθήκοντά του κατά τρόπο “αντισυνταγματικό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συρία: Μάχες μέσα στη Δαμασκό- “Εξαφανίστηκε” το ρωσικό πλοίο που μεταφέρει ελικόπτερα στη Συρία

Το ρωσικό -και φονικό- οπλοστάσιο του Άσαντ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε