Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ρωσία – Τουρκία: Πετάει (ξανά) το γάντι στον Ερντογάν ο Πούτιν – Έχω αποδείξεις για λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

– Σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και “απάντησε” ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
– Ο Τούρκος πρόεδρος τον κάλεσε να αποδείξει πως συνεργάζεται και στηρίζει τους τζιχαντιστές του ISIS.
– Ο πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε για “ζωντανό αγωγό πετρελαίου” από τις περιοχές του ελέγχει ο ISIS μέχρι την Τουρκία.
– “Μπορεί η τουρκική ηγεσία να μην γνωρίζει, δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά θεωρητικά μπορεί να μην γνωρίζει”, είπε ο Πούτιν.

Ο “πόλεμος” ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, σε επικοινωνιακό και οικονομικό επίπεδο για την ώρα, έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στον “Σουλτάνο” Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον “Τσάρο” Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δυο ηγέτες έχουν σηκώνει στους ώμους τους το επικοινωνιακό “παιχνίδι” και κάθε τους δήλωση είναι ένα μήνυμα, μια πρόκληση, για την άλλη πλευρά.

Όπως ήταν η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν πως όχι μόνο η Άγκυρα δεν θα ζητήσει συγγνώμη αλλά απαιτεί μια από τη Μόσχα και απαιτεί επίσης να αποδείξει η Ρωσία τα όσα ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός της Ντμίτρι Μεντβέντεφ για συνεργασία και εμπόδιο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές.

Ο Ερντογάν έριξε το γάντι, ο Πούτιν φυσικά το σήκωσε. Κανείς από τους δυο δεν αφήνει άλλωστε κουβέντα να “πέσει κάτω”. Αυτή τη φορά, ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε το μήνυμά του στον Ερντογάν με τον Φρανσουά Ολάντ στο πλευρό του, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του Γάλλου προέδρου να τον στηρίξει η Ρωσία στον δικό του “πόλεμο” κατά του Ισλαμικού κράτους μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Στη συνάντηση με τον Ολάντ, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε τον στόχο: να κοπεί η χρηματοδότηση των τζιχαντιστών. Η οποία γίνεται μέσω του πετρελαίου. Το οποίο το Ισλαμικό Κράτος πουλάει στην Τουρκία, σύμφωνα με τη Ρωσία πάντα. Το λαθρεμπόριο πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους με την Τουρκία πρέπει να γίνει η πρώτη προτεραιότητα ώστε να σταματήσουμε τους τρομοκρατίες είπε ο Πούτιν και ο Ολάντ (που μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά F-16 είχε ταχθεί με την Τουρκία) δεν μπορούσε παρά να συμφωνήσει…

Ο Πούτιν μίλησε για λαθρεμπόριο πετρελαίου ανάμεσα σε ISIS και Τουρκία σε “εμπορική κλίμακα”. “Οχήματα που μεταφέρουν πετρέλαιο κάνουν αλυσίδα που χάνεται στον ορίζοντα” είπε ο Πούτιν όπως γράφει το Russia Today, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι πριν από μερικές μέρες στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Άγκυρα ο ίδιος είχε παρουσιάσει εικόνες από ρωσικά αναγνωριστικά.

Σε αυτές τις εικόνες, είπε ο Πούτιν, φαινόταν ένας “ζωντανός αγωγός πετρελαίου” που εκτεινόταν από περιοχές στη Συρία τις οποίες ελέγχουν ο ISIS και οι αντάρτες μέχρι την Τουρκία. “Μέρα και νύχτα πηγαίνουν στην Τουρκία. Τα φορτηγά πάντα πηγαίνουν γεμάτα και γυρίζουν από εκεί άδεια”, είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Και συνέχισε: “Μιλάμε για εμπορικής κλίμακας προμήθεια πετρελαίου από τις συριακές περιοχές, τις οποίες έχουν καταλάβει τρομοκράτες. Από αυτές τις περιοχές προέρχεται το πετρέλαιο και μπορούμε να δούμε από αέρος, που πάνε αυτά τα αυτοκίνητα”.

Και φυσικά δεν έλειψε η… μπηχτή του. “Υποθέτουμε ότι η κορυφαία πολιτική ηγεσία της Τουρκίας μπορεί να μην γνωρίζει για αυτό το παράνομο εμπόριο. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς αλλά θεωρητικά είναι πιθανό”, είπε, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές πως ο Ερντογάν γνωρίζει και επιτρέπει το λαθρεμπόριο πετρελαίου και τη συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος.

Νταβούτογλου: Θα συνεργαστούμε με τη Ρωσία

Η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και τους συμμάχους της για να πέσει η ένταση μεταξύ των δύο χωρών δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε άρθρο του στους Times του Λονδίνου. Ο Νταβούτογλου είπε επίσης πως διεξάγονται συνομιλίες μετά το συμβάν, το οποίο έχει φέρει τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα στο χειρότερο επίπεδο των πρόσφατων χρόνων.

“Οι αναγκαίες συνομιλίες διεξάγονται τώρα,” έγραψε στην εφημερίδα. “Ενώ τα μέτρα άμυνας του εδάφους μας παραμένουν, η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και τους συμμάχους μας για να μειωθούν οι εντάσεις,” πρόσθεσε.

Χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι όλες οι στρατιωτικές επαφές με την Τουρκία διακόπηκαν μετά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ενώ ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ δήλωσε ότι εξετάζεται η επιβολή περιορισμών στις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία.

Πηγή: Russia Today, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε