Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ρωσικό διαστημόπλοιο ελεύθερο στο διάστημα

Ρωσικό διαστημόπλοιο ελεύθερο στο διάστημα

Το διαστημόπλοιο Progress απέτυχε να συνδεθεί με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά η αποτυχία αυτή δεν δημιουργεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σύμφωνα με τους Ρώσους.

Η σύνδεση του διαστημοπλοίου μεταφοράς φορτίων ISS απέτυχε και το ρωσικό σκάφος απομακρύνθηκε σε απόσταση τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων, σύμφωνα με ένα εκπρόσωπο του ρωσικού κέντρου ελέγχου διαστημικών πτήσεων (Tsoup).

Το Progress απομακρύνεται από εμάς, φέρεται να είπε ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντερ Σκβόρτσοφ σε επικοινωνία του με τον Tsoup. Το διαστημόπλοιο στροβιλιζόταν ανεξέλεγκτα και στη συνέχεια απομακρύνθηκε τόσο που δεν ήταν πλέον ορατό από τον ISS, πρόσθεσε ο κοσμοναύτης.

Η πρόσδεση ήταν προγραμματισμένη για τις 19:58 (ώρα Ελλάδας). «Το διαστημόπλοιο πέρασε δίπλα από τον ISS, σε απόσταση ασφαλείας», είπε ο εκπρόσωπος του Tsoup. Ειδικοί εξετάζουν την κατάσταση για να εξάγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα αλλά, αναμφίβολα, δεν θα γίνει άλλη προσπάθεια για σύνδεση του Progress με τον ISS, κατέληξε.

Πάντως, η εξέλιξη αυτή δεν δημιουργεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Με βάση τα δεδομένα της τηλεμετρίας, δεν υπάρχει κατάσταση ανάγκης στο διαστημόπλοιο», ανέφερε το Tsoup. Σύμφωνα μάλιστα με τον υποδιευθυντή της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskomos, Βιτάλι Νταβίντοφ, το Progress είναι υπό έλεγχο και ενδέχεται έως την Κυριακή να γίνει μια νέα προσπάθεια για την πρόσδεσή του στον ISS.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε