Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Ρώσος ακτιβιστής που κατηγορείται για βιασμούς κατέφυγε στην Γαλλία

ΦΩΤΟ ΑΠΟ WIKIPEDIA
ΦΩΤΟ ΑΠΟ WIKIPEDIA

Ο Ρώσος καλλιτέχνης-ακτιβιστής Πιοτρ Παβλένσκι, ο οποίος κατέφυγε πριν από δύο ημέρες στο Παρίσι, δήλωσε σήμερα (16-01-2017) στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. Ο καλλιτέχνης κατηγορείται για βιασμούς στην Ρωσία ενώ εκείνος το αρνείται.

“Σκοπεύουμε να ζητήσουμε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες” είπε ο Παβλένσκι που έφτασε στο Παρίσι το Σάββατο (14-01-2017) μαζί με τη σύντροφό του, την Οξάνα Σαλίγκινα και τα δύο παιδιά τους. “Αν παραμέναμε στη Ρωσία, εγώ και η Οξάνα, θα μας έστελναν σε στρατόπεδο (εργασίας) μέχρι και για δέκα χρόνια”, πρόσθεσε.

Ο Παβλένσκι συνηθίζει να δίνει “προκλητικές” παραστάσεις με πολιτική χροιά. Το 2013 κάρφωσε τους όρχεις του στα πλακάκια της Κόκκινης Πλατείας, έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου. 

Την προηγούμενη χρονιά είχε ράψει τα χείλη του σε ένδειξη συμπαράστασης προς το συγκρότημα Pussy Riot, τα μέλη του οποίου είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για μια “πανκ προσευχή” που τραγούδησαν εναντίον του προέδρουο Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στον καθεδρικό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα.

Τον Ιούνιο του 2016 οι αρχές του επέβαλαν πρόστιμο επειδή έριξε βενζίνη και έβαλε φωτιά στην πύλη της έδρας της πρώην KGB, στο κέντρο της Μόσχας. Μάλιστα βιντεοσκόπησε την πράξη του και ανάρτησε τις εικόνες στο διαδίκτυο.

Είχε κρατηθεί για επτά μήνες και στη συνέχεια, μολονότι ζητούσε να δικαστεί για “τρομοκρατία”, του επιβλήθηκε πρόστιμο και αφέθηκε ελεύθερος.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε