Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ρουμανία: Στις 9 Δεκεμβρίου οι βουλευτικές εκλογές

Ρουμανία: Στις 9 Δεκεμβρίου οι βουλευτικές εκλογές

Η Ρουμανία οδεύει προς βουλευτικές εκλογές οι οποίες ορίστηκε να γίνουν την 9η Δεκεμβρίου φέτος, σύμφωνα με σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση, επιδιώκοντας με αυτόν τον θεσμικό τρόπο να ξεπεραστεί οριστικώς το τεταμένο πολιτικό κλίμα των τελευταίων μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είχε τελικά κανένα πρακτικό αποτέλεσμα η πρωτοβουλία, που πήρε τον Ιούλιο ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα –να απομακρύνει, αναστέλοντας κατ’αρχάς τις εξουσίες του, τον πολιτικό αντίπαλό του-πρόεδρο της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου.

‘Ενα πολιτικό εγχείρημα που, σημειωτέον, είχε αντίκτυπο στην ισοτιμία του (εθνικού νομίσματος) λέι, αλλά και διακινδύνευσε και μια δανειακή δόση, ύψους 5 δισ.ευρώ, από το ΔΝΤ.

Η πρωθυπουργική προσπάθεια δεν ευοδώθηκε πάντως, δεδομένου ότι το Ανώτατο δικαστήριο στο Βουκουρέστι έκρινε “αντισυνταγματικό” το δημοψήφισμα που θέλησε να προκηρύξει, αμέσως μετά την αναστολή των προεδρικών εξουσιών, η κυβέρνηση –με αντικείμενο την οριστική παύση, ή μή, του προέδρου Μπασέσκου.

‘ Ετσι, ο Μπασέσκου παραμένει και σήμερα στο ύπατο αξίωμα της Ρουμανίας.

Τόσο η ΕΕ, όσο και η Ουάσινγκτον, είχαν επικρίνει σθεναρά την πολιτική μεθόδευση του Πόντα, προχωρώντας δε αμφισβήτησαν ακόμα και τη νομιμότητά της.

Το κόμμα Φιλελεύθερη Κοινωνική Ενωση (USL) του Πόντα, αν και συνήντησε λαϊκή δυσαρέσκεια για την ανωτέρω αντιμετώπιση τού θεσμού της προεδρίας, καθιστά εντούτοις σαφές ότι, θα πάρει μέρος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε