Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Σ. Αραβία: Σε δίκη παραπέμπονται 16 αγωνιστές

Παραπέμπονται να δικαστούν μετά, όμως, από τουλάχιστον 48 μηνών φυλάκιση.

Δέκα έξι αγωνιστές για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Σαουδική Αραβία πρόκειται να οδηγηθούν πολύ σύντομα στο δικαστήριο, με τις βαρειές κατηγορίες της στάσης και της παραβίασης της κρατικής ασφάλειας, αφού όμως έχουν παραμείνει γιά περισσότερους από 48 μήνες στη φυλακή, αναφέρουν σήμερα οι συνήγοροί τους στο θέρετρο της Τζέντας.

Οι φυλακισμένοι είναι καθηγητές, δικηγόροι, αγωνιστές, οι οποίοι κρατούνται από το 2007, όταν βρέθηκαν στη Τζέντα, πάνω στην Ερυθρά θάλασσα, κάνοντας διαβουλεύσεις, γιά την υλοποίηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Οι συνήγοροί τους αναφέρουν ότι “οι 16 στο δικαστήριο πρόκειται να αντιμετωπίσουν πολλές κατηγορίες, ανάμεσά τους : παρακίνηση εναντίον του βασιλικού θεσμού, απόπειρα στάσης, χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, τέλεση εγκλημάτων μέσω του διαδίκτυου, ξέπλυμα ‘μαύρου’ χρήματος και απόπειρα ίδρυσης μιάς πολιτικής οργάνωσης –αυτές όμως, δεν επιτρέπονται από το σαουδαραβικό νόμο–“.

Στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον και συγχρόνως η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον πλανήτη, η Σαουδική Αραβία είναι μία απόλυτη μοναρχία, που δεν ανέχεται τους διαφωνούντες.

Ο συνήγορος Μπάσιμ Αλίμ, ο μοναδικός που θα επιτραπεί να παραστεί στο δικαστήριο, ανέφερε επίσης ότι “οι ανακρίσεις των φυλακισμένων έγιναν με τρόπο μυστικό”(…)”σε μία βίλα στα περίχωρα της Τζέντα, φρουρούμενη συνεχώς από αστυνομικούς, με πολιτική περιβολή, κι απροσπέλαστη”.

Οι κατηγορούμενοι επισημαίνουν μέσω των συνηγόρων ότι “χιλιάδες κρατούνται σήμερα στις φυλακές του βασιλείου, χωρίς να προσάγονται σε δίκη, την ώρα που η νομοθετική διάταξη, γιά ανώτατο όριο έξι μηνών στην προσωρινή κράτηση, παραμένει ένα γράμμα κενό”.

Οι ίδιοι κατάφεραν να φορτώσουν στο YouTube, τον Απρίλιο, ένα 10λεπτο βίντεο, που μέσα σε 24 ώρες το είδαν περίπου εννέα χιλιάδες επισκέπτες.

Θέλησαν, επίσης, να διοργανώσουν την 11η Μαρτίου ημερίδα πολιτικής διαμαρτυρίας, που όμως απαγορεύθηκε από την αστυνομία και από τον κλήρο μαζί.

Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει “τουλάχιστον 160 συλλήψεις πολιτικών αγωνιστών μετά από τον Φεβρουάριο, φέτος” στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε