Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 21 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

SOS για την οξίνηση των ωκεανών

SOS για την οξίνηση των ωκεανών
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 23.04.2010 | 18:58
Πρώτη δημοσίευση: 23.04.2010 | 18:58

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστούν τους ωκεανούς πιο όξινους με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει έκθεση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας των ΗΠΑ. Όπως επισημαίνεται η αύξηση της οξίνησης κατά 0,1 βαθμούς στη δεκατεσσάρων βαθμών κλίμακα pH σημαίνει ότι ο δείκτης αυτός έχει σημειώσει, από την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας, τη μεγαλύτερη μεταβολή μέσα στα τελευταία 800.000 χρόνια.

«Η χημεία των ωκεανών μεταβάλλεται με ρυθμό και σε βαθμό χωρίς προηγούμενο λόγω των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα», τονίζεται στην έκθεση.

Παράλληλα, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας συνιστά τη δημιουργία δικτύου παρατηρητηρίων για την παρακολούθηση των ωκεανών, μακροπρόθεσμα. «Ένα παγκόσμιο δίκτυο αυτοδύναμων και διαρκών χημικών και βιολογικών παρατηρήσεων θα είναι απαραίτητο για τη διαμόρφωση μιας γραμμής αναφοράς και για τον εντοπισμό και την πρόβλεψη αλλαγών που αποδίδονται στην οξίνηση», αναφέρεται στην έκθεση.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο