Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

SZ: Ο Τσίπρας είναι ο σωτήρας της Ελλάδας

SZ: Ο Τσίπρας είναι ο σωτήρας της Ελλάδας

Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, μετά το χθεσινό Eurogroup. Μάλιστα, σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι πρόκειται για έναν πολιτικό που… προσφέρει στην σωτηρία της χώρας.

«Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μπορεί κανείς να έχει όποια γνώμη θέλει, αλλά το ότι ο αριστερός πολιτικός προσφέρει στη σωτηρία της Ελλάδας από την κρίση δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Όταν πρόσφατα έκανε ανασχηματισμό τo έκανε ακριβώς για να δείξει καλή διάθεση στις Βρυξέλλες.

Όποιος ήταν αντίθετος με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων απομακρύνθηκε από την πρώτη γραμμή της κυβέρνησής του. Είναι η ειρωνεία της ιστορίας το γεγονός ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν ήθελαν να τον δουν στην εξουσία και τώρα πρέπει να παραδεχτούν ότι δεν θα υπήρχε καλύτερος εκτελεστής» γράφει.

Η εφημερίδα, μάλιστα, τα βάζει και με την κυβέρνηση της Μέρκελ καθώς όπως σχολιάζει το γεγονός πως αρνείται την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να προκαλέσει την πιθανή πτώση του Τσίπρα, και «σε αυτήν την περίπτωση η κρίση θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή ατζέντα ταχύτερα και με πιο έντονο τρόπο, από ό,τι θα περίμεναν όλοι». «Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων. Οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι, αλλά το τρίτο πακέτο στερεί το οξυγόνο για να αναπνεύσουν οι Έλληνες» προσθέτει ο αρθρογράφος.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι δίνεται πολύ μικρό χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα για να ανακάμψει και τα μέτρα λιτότητας οδηγούν τους Έλληνες πολίτες στην φοροδιαφυγή και την μαύρη οικονομία. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάδα μπορούν να αντέξουν το ενδεχόμενο νέων εκλογών στη χώρα.

«Όποιος επενδυτής κοιτά προς την μεριά αυτής της χώρας μπορεί μόνο να τρομοκρατηθεί με το πόσο μικρό περιθώριο δίνεται στην Ελλάδα για να ανακάμψει οικονομικά. Το καλοκαίρι της κρίσης, το 2015, επρόκειτο λιγότερο για τη μακροπρόθεσμη σωτηρία της χώρας και περισσότερο για τη συμφωνία να εξασφαλιστούν τα δισεκατομμύρια της βοήθειας από τις χώρες-δανειστές. Επρόκειτο εμφανώς περί του αφηγήματος ότι η Ελλάδα πρέπει να ματώσει. Και αυτό γίνεται μέχρι σήμερα. Από την Αθήνα απαιτούνται περισσότερα από ό,τι μπορεί να δώσει. Η επιβληθείσα πολιτική περικοπών οδηγεί τους πολίτες στην φοροααποφυγή και τη μαύρη οικονομία. Δεν υπάρχει πλέον κανένα κίνητρο να κάνει κάποιος μια επιχείρηση στην Ελλάδα, διότι οι επιβαρύνσεις είναι παράλογα υψηλές.

Τα καλά μυαλά φεύγουν επίσης από την χώρα. Έτσι δεν μπορεί όμως να ανακάμψει η οικονομία. Οποίος θέλει να βοηθήσει τη χώρα δεν πρέπει να αφήνει να πλανάται το θέμα της αξιόλογης ελάφρυνσης του χρέους της. Δυστυχώς, όμως, η γερμανική κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο και προκαλεί με αυτόν τον τρόπο την πιθανή πτώση του Τσίπρα.

Όλες αυτές τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις o Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να τις εφαρμόσει υποσχόμενος στους πολίτες ότι στο τέλος το χρέος θα μειωθεί και η χώρα θα αποκτήσει μια προοπτική χωρίς προγράμματα βοήθειας. Αν οι δανειστές αρνηθούν τότε αποδέχονται τις συνέπειες της αποτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης στο εσωτερικό, δεδομένου ότι ήδη γίνεται λόγος για νέες εκλογές. Σε αυτήν την περίπτωση όμως η κρίση θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή ατζέντα ταχύτερα και με πιο έντονο τρόπο, από ότι θα ανέμεναν όλοι. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί κανείς να το αντέξει».

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε