Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σαλάχ Αμπντεσλάμ: Από τη Λέρο είχε περάσει ένας συνεργός του!

Σαλάχ Αμπντεσλάμ: Από τη Λέρο είχε περάσει ένας συνεργός του!

– “Ο συνεργός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ πέρασε από τη Λέρο” αναφέρουν με έκτακτη ενημέρωση γαλλικά ΜΜΕ
– Μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο που νοσηλεύονταν τόσο ο Αμντεσλάμ (που θα μεταφερθεί στις φυλακές της Μπριζ) όσο κι ένας συνεργός του
– Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ καταζητούνταν εδώ και τέσσερις μήνες για την ανάμιξή του στις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι και το Σεν-Ντενί που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Νοεμβρίου και στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους
– Δείτε βίντεο με την στιγμή της σύλληψης του μέχρι πρότινος Νο1 καταζητούμενου στη Γαλλία

Το γαλλικό lexpress.fr με έκτακτη ενημέρωση μεταδίδει πως ένας εκ των συνεργών του Σαλάζ Αμπντεσλάμ είχε περάσει από τη Λέρο! Όλα αυτά ενώ πριν λίγους μήνες είχε γίνει γνωστό πως δύο από τους καμικάζι του Stade de France είχαν επίσης περάσει από τη Λέρο.

Ο συνεργός αυτός που είχε περάσει από τη Λέρο και επίσης τραυματίσθηκε ελαφρά, τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιούσε ένα πλαστό συριακό διαβατήριο με το όνομα Μονίρ Άχμεντ Αλάατζ και μια πλαστή βελγική ταυτότητα με το όνομα Αμίν Σούκρι.

Νο1 καταζητούμενος… μέχρι χθες

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ύποπτος κλειδί για τις επιθέσεις στο Παρίσι, και ένας από τους συνεργούς του μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί από το νοσοκομείο Σεν – Πιέρ των Βρυξελλών όπου νοσηλεύονταν, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο δήμαρχος της βελγικής πρωτεύουσας Ιβάν Μαγιέρ, χωρίς να διευκρινίσει τον προορισμό τους.

Οι δύο άνδρες είχαν τραυματισθεί ελαφρά κατά τη σύλληψή τους χθες, Παρασκευή. Πρόκειται να καταθέσουν σύντομα στην αστυνομία και σ’ έναν ανακριτή.

«Οι δύο ύποπτοι τρομοκράτες εγκατέλειψαν το CHUStPierre @VilleBruxelles. Μπράβο και ευχαριστώ σε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου και στις αστυνομικές δυνάμεις”, αναφέρει ο Μαγιέρ σε μήνυμα που καταχώρισε νωρίς το πρωί στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ καταζητούνταν εδώ και τέσσερις μήνες για την ανάμιξή του στις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι και το Σεν-Ντενί που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Νοεμβρίου και στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι περιμένει πως το Βέλγιο θα τον εκδώσει “το συντομότερο δυνατό” στη Γαλλία.

Δείτε την σύλληψη on camera!

 

 

Το χρονικό της σύλληψης

Ύποπτος κλειδί για τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος διέφευγε εδώ και περισσότερο από τέσσερις μήνες, συνελήφθη χθες Παρασκευή στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών και πρόκειται να εκδοθεί σύντομα στη Γαλλία.

Επονομασθείς “δημόσιος κίνδυνος υπ’ αριθμόν ένα” μετά τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους στις 13 Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, 26 ετών, Γάλλος μαροκινής καταγωγής, τραυματίσθηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε το βράδυ σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Σκέπτομαι τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι και στο Σεν-Ντενί επειδή ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνδέεται άμεσα με την προετοιμασία, την οργάνωση και δυστυχώς τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων“, δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, δήλωσε πως περιμένει ότι “οι βελγικές αρχές θα απαντήσουν όσο το δυνατόν ευνοϊκότερα, το συντομότερο δυνατόν” στο αίτημα έκδοσης. Εξάλλου συνελήφθησαν και τρία “μέλη της οικογένειας που φιλοξενούσε” τον Αμπντεσλάμ στο Μόλενμπεκ.

Η έφοδος

Υποψιαζόμενη ότι ο φυγάς βρισκόταν εκεί, η αστυνομία πραγματοποίησε χθες το απόγευμα έφοδο σε κατοικία της οδού Κατρ Βαν στο Μόλενμπεκ, μια κοινότητα που έγινε γνωστή μετά της επιθέσεις του Παρισιού επειδή εκεί κατοικούσαν πολλοί από τους καμικάζι.

Ένας άνδρας “νεαρός, μικρού αναστήματος με κασκέτο, διέφυγε (…) Τραυματίσθηκε από την αστυνομία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο”, αφηγήθηκε ένας δημοτικός σύμβουλος του Μόλενμπεκ, ζητώντας να μην κατονομασθεί.

 

“Δεν ήταν μεγάλη επιτυχία”

Αυτό το θεαματικό τέλος έδειξε πως “όλοι αυτοί που επέτρεψαν, οργάνωσαν ή διευκόλυναν” τις επιθέσεις στο Παρίσι ήταν “πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι είχαμε κάποια στιγμή πιστέψει”, εξήγησε ο Ολάντ ανακοινώνοντας πως το Συμβούλιο Άμυνας θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ένας μικροκακοποιός που ριζοσπαστικοποιήθηκε και δεν έχει πολεμήσει ποτέ στη Συρία, είναι ύποπτος ότι είχε τουλάχιστον ρόλο κλειδί στην οργάνωση των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Μερικές ημέρες πριν από τις επιθέσεις, είχε ενοικιάσει αυτοκίνητα και πολλές κατοικίες στην περιοχή του Παρισιού για τα μέλη της ομάδας που θα χτυπούσε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι αυτός που μετέφερε με αυτοκίνητο το βράδυ των φόνων τους καμικάζι του Σταντ ντε Φρανς και στη συνέχεια εγκατέλειψε μια ζώνη με εκρηκτικά νότια της πρωτεύουσας, κάλεσε σε βοήθεια δύο φίλους του από τις Βρυξέλλες και κατάφερε να περάσει χωρίς να εντοπισθεί από τρία σημεία ελέγχου της αστυνομίας στον δρόμο της επιστροφής προς τις Βρυξέλλες, ενώ στη συνέχεια εξαφανίσθηκε για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

“Αυτή η μακροχρόνια διαφυγή του δεν αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τις βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών”, δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος γάλλος βουλευτής Αλέν Μαρσό σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες του γαλλικού ομίλου EBRA. “Είτε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ ήταν πολύ πονηρός είτε οι βελγικές υπηρεσίες ήταν άσχετες, κάτι που είναι πιθανότερο”.

Η καταδίωξη επιταχύνθηκε ξαφνικά αυτή την εβδομάδα, έπειτα από μια έρευνα ρουτίνας σε διαμέρισμα του Φόρεστ, μιας κοινότητας του Μόλενμπεκ. Ανταλλαγή πυρών είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους αστυνομικούς και τρεις ενόπλους που κρύβονταν εκεί. Η αστυνομία σκότωσε τον έναν, αλλά οι δύο συνεργοί του διέφυγαν.

Μέσα στο διαμέρισμα, η αστυνομία ανακάλυψε τα αποτυπώματα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αλλά και μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους, 11 γεμιστήρες για Καλάσνικοφ και πολλά πυρομαχικά.

Οι αρχές κατάλαβαν γρήγορα ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε, ο Αλγερινός Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, ήταν, σύμφωνα με την εισαγγελία, ο καταζητούμενος για την επιμελητειακή υποστήριξη που είχε προσφέρει στους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού με την πλαστή ταυτοτητα Σαμίρ Μπουζίντ.

 

Πλαστές ταυτότητες

Μ’ αυτό το πλαστό όνομα ο άνδρας που σκοτώθηκε είχε μεταβιβάσει 750 ευρώ από τις Βρυξέλλες στην Χάσνα Αϊτμπουλαχτσέν, την εξαδέλφη ενός από τους υπαρχηγούς των επιθέσεων, του βέλγου τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, που σκοτώθηκε στις 18 Νοεμβρίου κατά την αστυνομική επίθεση στο κρησφύγετό του στο Σεν-Ντενί.

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ κινούνταν ακατάπαυστα στην Ευρώπη. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 ελέγχθηκε μαζί με τον δήθεν Σαμίρ Μπουζίντ στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα και στις 3 Οκτωβρίου στην Ουλμ (Γερμανία) με τον δήθεν Αμίν Σόκρι.

Κάποιος Σουφιάν Καγιάλ, ο οποίος είχε παρουσιάσει επίσης μια πλαστή ταυτότητα κατά τον έλεγχο της 9ης Σεπτεμβρίου, εξακολουθεί να διαφεύγει, όπως και ο 30χρονος Μοχάμεντ Αμπρινί, ο οποίος στις 11 Νοεμβρίου μαγνητοσκοπήθηκε σε πρατήριο βενζίνης στον αυτοκινητόδρομο μεταξυ Παρισιού και Βρυξελλών παρέα με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Μια μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε πραγματοποιηθεί στο Μόλενμπεκ τρεις ημέρες μετά τις επιθέσεις του Παρισιού.

Σ’ αυτή τη συνοικία των Βρυξελλών, όπου ζουν πολλοί μετανάστες, μεγάλωσαν ή διέμεναν πολλοί από τους ενόπλους που έσπειραν τον θάνατο στο Παρίσι –για παράδειγμα εκεί είχαν μεγαλώσει ο Αμπααούντ και οι αδελφοί Αμπντεσλάμ, που ήταν παιδικοί φίλοι.

Ο αδελφός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο Μπραχίμ, ήταν ο ένας από τους τρεις ενόπλους που στις 13 Νοεμβρίου αιματοκύλισαν παρισινά εστιατόρια και καφετέριες. Στη συνέχεια είχε ανατινάξει μπροστά από ένα εστιατόριο τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Η οικογένειά του τον ενταφίασε στον μουσουλμανικό χώρο κοιμητηρίου στις βόρειες Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε