Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Σαλόνι αυτοκινήτου με … συνθήματα

Σαλόνι αυτοκινήτου με … συνθήματα

Eν μέσω διαδηλώσεων των εργαζομένων, άνοιξε σήμερα τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου στο Παρίσι

Το Σαλόνι που «γιορτάζει το όνειρο της καινοτομίας στις 4 ρόδες », άνοιξε σήμερα τις πόρτες του στο Παρίσι, όπου αναμένονται πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Η Εκθεση που θεωρείται το μεγαλύτερο σαλόνι παγκοσμίως, θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, έως τις 14 Οκτωβρίου, διοργανώνεται ανά διετία.

Η φετινή έκθεση πραγματοποιείται μέσα σ’ ένα βαρύ κλίμα, λόγω της καθίζησης των πωλήσεων στις αγορές της Ευρώπης, που ζημιώνει τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες και ιδιαίτερα την Πεζώ- Σιτροέν που προβλέπει 8.000 απολύσεις.

Έτσι από νωρίς το πρωί και πριν ακόμα ανοίξουν οι πόρτες, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Ολνέ (Aulnay) που απειλείται με κλείσιμο, συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για «να ευαισθητοποιήσουν το κοινό» για τα δικά τους προβλήματα.

Θέλουν να δείξουν «την άλλη όψη του νομίσματος», ότι πίσω από τα ωραία αυτοκίνητα «είναι οι εργαζόμενοι που υποφέρουν ».

Στο στόχαστρο και ο υπουργός Αρνώ Μοντεμπούρ που μετονόμασαν «υπουργό της αντιπαραγωγικότητας», ενώ ένα μεγάλο πανώ με κόκκινα γράμματα ανακοινώνει ότι οι εργαζόμενοι της Ολνέ του δίνουν « κόκκινη κάρτα ».

Στο Σαλόνι έχουν δώσει ραντεβού και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Ford-Europe στην Μπλανκφορτ (Blanquefort) πλησίον της Μπορντώ, όπου απειλούνται 1100 θέσεις εργασίας.
Τριακόσιοι εργαζόμενοι ταξίδευσαν από νωρίς για να φθάσουν στο Παρίσι αποφασισμένοι να
κάνουν αισθητή της παρουσία τους μέσα στο σαλόνι.

Εφοδιασμένοι με αφίσες και αυτοκόλλητα σκοπεύουν να αλλάξουν τη διακόσμηση στο περίπτερο της Φορντ, ελπίζοντας ότι η φωνή τους θα ακουστεί.

Επικεφαλής είναι ο πρώην υποψήφιος για τις προεδρικές, ο Φιλίπ Πουτού, εργαζόμενος στη Φορντ.
« Είναι μεγάλο το χάσμα ανάμεσα στα εργοστάσια που παράγουν και στην βιτρίνα όπου όλα είναι ωραία » εξηγεί. « Είμαστε αποφασισμένοι να διαταράξουμε τη σχέση αυτή, θα μπούμε μέσα, ν’ αλλάξουμε τη διακόσμηση της Φορντ με τις δικές μας αφίσες » κατέληξε.

Οι δηλώσεις στον τύπο, του προέδρου της Πεζώ- Σιτροέν Φιλίπ Βαρέν (Philippe Varin), που προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη καθίζηση των πωλήσεων το 2013, βαραίνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να ελπίζουμε μια κάποια ανάκαμψη για το 2013 στην ευρωπαϊκή αγορά, που θα κυμανθεί στο μηδέν ή ελαφρώς κάτω από αυτό» εξήγησε.

Την ανάλυση αυτή συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Ρενώ Κάρλος Γκοσν (Carlos Ghosn) που δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν αποκλείει « τον κίνδυνο που διατρέχει η Ρενώ να εξαφανισθεί στην υπάρχουσα σημερινή μορφή της (…) διότι καμία επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να αναπτυχθεί εάν δεν στηρίζεται σε μια βάση ανταγωνιστική. Βάση της Ρενώ είναι η Γαλλία » δήλωσε.

Οι εκτιμήσεις δίνουν ότι η πτώση της αγοράς αυτοκινήτου στη Γαλλία το 2013 θα φθάσει το 12% στη δε Ευρώπη γενικότερα το 8%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε