Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Σάλος στο Βατικανό! – Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά αποκαλύπτει ποιος τον “υποκίνησε” στην απόπειρα δολοφονίας του πάπα Ιωάννη Παύλο Β’

Σάλος στο Βατικανό! – Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά αποκαλύπτει ποιος τον “υποκίνησε” στην απόπειρα δολοφονίας του πάπα Ιωάννη Παύλο Β’

Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο Τούρκος ο οποίος είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1981 στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, υποστηρίζει σε ένα βιβλίο του που κυκλοφόρησε σήμερα στην Ιταλία ότι ο ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αγιατολάχ Χομεϊνί, ήταν ο υποκινητής της απόπειρας.

Σε αυτό το βιβλίο, που έχει γραφτεί σε πρώτο πρόσωπο και έχει τίτλο «Μου υποσχέθηκαν τον παράδεισο. Η ζωή μου και η αλήθεια για την επίθεση εναντίον του πάπα», ο Αγκτσά αναφέρει ότι αφού δραπέτευσε από τουρκική φυλακή, όπου εξέτιε ποινή για τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου, πήγε στο Ιράν.

Στην Τεχεράνη ο Αγκτσά συνάντησε ένα βράδυ τον ανώτατο ηγέτη της ιρανικής επανάστασης. «Αλί, του είπε ο αγιατολάχ Χομεϊνί στα τουρκικά, πρέπει να σκοτώσεις τον πάπα στο όνομα του Αλλάχ. Πρέπει να σκοτώσεις τον εκπρόσωπο του διαβόλου στη γη, τον ιερέα του Σατανά στον κόσμο (…). Μακάρι ο Ιωάννης Παύλος Β’ να πεθάνει από το χέρι σου», αναφέρει στο βιβλίο του το πρώην μέλος των Γκρίζων Λύκων.

Στο βιβλίο του, που εκδόθηκε από τον οίκο Chiarelettere, ο Αγκτσά αναφέρει λεπτομέρειες και για τη συνομιλία που είχε με τον Ιωάννη Παύλο Β’ στις 27 Δεκεμβρίου 1983 όταν εκείνος τον επισκέφθηκε στο κελί του στη φυλακή Ρεμπίμπια της Ρουμανίας για να του δώσει συγχώρεση.

«Ποιος σε διέταξε να με δολοφονήσεις;», φέρεται να τον ρώτησε ο πάπας, που του υποσχέθηκε να μην αποκαλύψει ποτέ όσα θα του πει. Αφού ο Αγκτσά του μίλησε για τους Ιρανούς, ο Ιωάννης Παύλος Β’ τον διαβεβαίωσε: «Όπως συγχωρώ εσένα, συγχωρώ και εκείνους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε