Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Σαμπάνιες” στην Ευρώπη για τον… Ρούτε! Μέρκελ: Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου

“Σαμπάνιες” στην Ευρώπη για τον… Ρούτε! Μέρκελ: Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου

Μετά το Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες «φοβούνταν» το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία. Αλλά οι Ολλανδοί ψηφοφόροι δεν εξέλεξαν πρώτο κόμμα τον ακροδεξιό σχηματισμό του Γκέερτ Βίλντερς και σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι μόνο… σαμπάνιες δεν άνοιξαν για τη νίκη του Μαρκ Ρούτε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ιστορική και καθαρή νίκη του είπε πως είχε συνομιλήσει με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες. Από τους πρώτους που του τηλεφώνησαν για να τον συγχαρούν και να εκφράσουν την… ανακούφισή τους η Άνγκελα Μέρκελ, πολιτικός που έχει επίσης μπροστά της εκλογές.

Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Τον Ρούτε συνεχάρη και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, για την “καθαρή του νίκη κατά του εξτρεμισμού”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό, μέσω twitter, συνεχάρη τους Ολλανδούς πολίτες που “ανέκοψαν” με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και τόνισε την επιθυμία για συνεργασία για μια Ευρώπη πιο δυνατή.

Για συγχαρητήρια στον Ρούτε τηλεφώνησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έκανε λόγο για “σαφή νίκη” του Ολλανδού πρωθυπουργού στις βουλευτικές εκλογές, χαιρετίζοντας μια “ψήφο κατά των εξτρεμιστών”.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ “συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε και τον συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών” αναφέρει το tweet που του εκπροσώπου τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε