Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σαρκοζί: Ο Ομπάμα έκανε ξανά αγαπητές τις ΗΠΑ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Οι ΗΠΑ είναι και πάλι αγαπητές και σεβαστές παντού» είπε ο Γάλλος πρόεδρος αποθεώνοντας τον Αμερικανό ομόλογό του!

Πραγματική αποθέωση για τον Μπαράκ Ομπάμα ήταν η ομιλία του Γάλλου προέδρου, με την οποία αποχαιρέτισε τον Αμερικανό ομόλογό του μετά το τέλος των εργασιών της G20.

«Κύριε Πρόεδρε, εδώ στη Γαλλία, για εμάς, δεν είστε μόνον ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά είστε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με ό,τι αυτό εκφράζει σε ελπίδα για τον πλανήτη, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και πάλι αγαπητές και σεβαστές παντού», είπε ο Νικολά Σαρκοζί, απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η Γαλλία δεν… ξεχνά την κυβέρνηση Μπους, άλλωστε ήταν μια από τις χώρες που επέκριναν επίσημα τον πόλεμο στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003.

Ο Σαρκοζί απέτισε φόρο τιμής στους Αμερικανούς στρατιώτες, που πολέμησαν στο πλευρό της Γαλλίας κατά τους Α’ και Β’ Παγκοσμίους πολέμους, αλλά και στο δυναμικό «πνεύμα της Ανεξαρτησίας», που στη διάρκεια του 18ου αιώνα απάλλαξε αμερικανικές Πολιτείες από τον πολιτικό έλεγχο της Βρετανίας.

«Με αίμα σφυρηλατήθηκαν οι δεσμοί μεταξύ μας και η φιλία μας είναι, πλέον, άφθαρτη και αδιάλειπτη», τόνισε.

«Χάρη σε όσα πράξαμε ο ένας για τον άλλο, σήμερα βρισκόμαστε εδώ κάτω από δημοκρατικές συνθήκες, από το γαλλικό Διαφωτισμό εμπνεύστηκαν οι άποικοι» και αποτίναξαν το βρετανικό ζυγό, σημείωσε ο πρόεδρος Σαρκοζί.

«Για την αμερικανική και τη γαλλική κοινωνία το δικαίωμα στη διαφορά είναι η δύναμη μας, χάρη στην οποία ο Ομπάμα και ο Σαρκοζί μπορούν να φθάσουν στο ύπατο αξίωμα. Και οι δύο μας έχουμε αναγορεύσει την αναζήτηση της ευτυχίας, την ελευθερία, τη ζωή σε κορυφαίες αξίες, κάτι που μάς παραπέμπει άλλωστε στο διαχρονικό γαλλικό τρίπτυχο: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξήθηκε η δημοτικότητα Ομπάμα αλλά και πάλι θα… έχανε τις εκλογές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε