Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σαρκοζί για τον εξάψαλμο στον Παπανδρέου: «Του είπαμε όσα πιστεύαμε»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Δεν αρνήθηκε ότι ο ίδιος και η Άνγκελα Μέρκελ έστησαν στον τοίχο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Απλά του είπαν «χωρίς περιστροφές» αυτό που πίστευαν! Αλλά στη δημοκρατία, πρέπει κάνεις να αποδέχεται την κριτική…

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν έκρυψε πως το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο Έλληνας πρωθυπουργός άκουσε τα… σχολιανά του για την απόφασή του θα βάλει σε δημοψήφισμα τη νέα δανειακή σύμβαση.

Φυσικά, ο Γάλλος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση μετά τη λήξη της Συνόδου της G20 στις Κάννες, θέλησε να υποβαθμίσει το γεγονός πως ο γαλλογερμανικός άξονας ταπείνωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όλα έγιναν με βάση τις αρχές της δημοκρατίας…

«Είμαστε σε δημοκρατία και ο πρώτος κανόνας στη δημοκρατία είναι να αποδεχόμαστε την κριτική. Και είναι φυσικό να υπάρχουν κριτικές και εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι όλα τα κάναμε σωστά. Αυτό που θελήσαμε να κάνουμε με την κ. Μέρκελ ήταν να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων», είπε αρχικά.

«Του είπαμε χωρίς περιστροφές αυτά που πιστεύαμε, ότι ένα δημοψήφισμα χωρίς να ενημερώσει τους εταίρους του δεν ήταν σωστό, και εάν γινόταν ένα – γιατί είναι πάντα καλό να ερωτάται ο λαός- θα έπρεπε να τεθεί η πραγματική ερώτηση: θέλετε να παραμείνετε στην Ευρώπη ή όχι. Η Ευρώπη δίνει δικαιώματα αλλά απαιτεί και υποχρεώσεις.

Και εμείς δεν μπορούμε να πούμε στους Γερμανούς ή στους Γάλλους πολίτες, δανείστε χρήματα στην Ελλάδα αλλά η ελληνική κυβέρνηση μας λέει ότι οι κανονισμοί δεν είναι για αυτούς. Είμαι ευτυχής που επανήλθε η λογική. Αγαπάω την Ελλάδα όπως και την Ιταλία για οικογενειακούς λόγους, απαιτούνται όμως κανόνες. Κάποια αυστηρότητα και κάποιοι κανόνες, διαφορετικά η Ευρώπη δεν λειτουργεί και εμείς θέλουμε την Ευρώπη να λειτουργήσει».

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για ανάληψη ευθύνης από Γαλλία και Γερμανία. «Είμαστε οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης είναι φυσικό να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Τι περιμένει ο κόσμος από εμάς; Έχουμε ενεργό δράση, δεν είμαστε παρατηρητές για να κοιτάμε με απάθεια να καταστρέφονται από την κρίση χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Και τώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε πίσω το δημοψήφισμα, η κρίση άραγε τελείωσε; «Θα ήθελα πολύ να είμαι σε θέση για να σας πω ότι η κρίση τελείωσε. Κάναμε μια επιλογή να πούμε την αλήθεια στους λαούς. Κάνουμε το παν για να λήξει η κρίση, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα.

Είχαμε το πρόβλημα της Ελλάδας, εργασθήκαμε μέρα νύχτα, ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώνονταν λεπτό προς λεπτό, όπως ο ίδιος αυτό το καλοκαίρι τηλεφώνησε στην καγκελάριο Μέρκελ και σε μένα για να μας εξηγήσει το σχέδιο που ετοίμαζε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως σήμερα θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξεπεράσαμε όλα τα προβλήματα. Βρισκόμαστε σε ένα νέο κόσμο, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση είχαμε την οικονομική και τώρα την κρίση του χρέους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανία: Σε λίγες μέρες φεύγετε από το ευρώ αν δεν υπάρχει συναίνεση!

Εθνική ταπείνωση στις Κάννες – Εκείνοι μιλούσαν, εκείνος άκουγε – Όλοι οι διάλογοι

«Γιώργο πάρε πίσω το δημοψήφισμα» – «Όχι Βαγγέλη έχω πάρει τις αποφάσεις μου»

Bild: Κάντε δημοψήφισμα να διώξουμε τους Έλληνες από το ευρώ!

Κομισιόν: «Έξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος από την Ε.Ε.»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε