Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Σαρώνει η κακοκαιρία πολλές ευρωπαϊκές χώρες – Δεκάδες νεκροί

Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Πολωνία, 4 στη Ρουμανία, άλλοι 3 στη Σερβία κι ένας στη Σλοβακία.

Ο πρώτος θάνατος από το ψύχος που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη Σλοβακία καταγράφηκε σήμερα στη χώρα, καθώς ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων βρέθηκε νεκρός από υποθερμία κοντά σε έναν σταθμό της πυροσβεστικής.

“Οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, μέλη της οποίας βρήκαν τον άνδρα.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Πολωνία, οι οποίες έπεσαν στους 27 βαθμούς κάτω από το μηδέν στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, στοίχισαν τη ζωή σε δέκα ανθρώπους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική αστυνομία.

Συνολικά από την αρχή του χειμώνα, 48 άνθρωποι υπέκυψαν από το ψύχος, από τους οποίους 22 τον Ιανουάριο, 19 το Δεκέμβριο και 7 το Νοέμβριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Ένας 45χρονος άστεγος βρέθηκε νεκρός σ’ ένα εγκαταλειμμένο κτίριο στη Μλάβα”, μια πόλη στη βόρεια Πολωνία, δήλωσε ο Ταντέους Κατσμάρεκ, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

Μια 82χρονη που έπασχε από προβλήματα μνήμης και προσανατολισμού, βρέθηκε νεκρή κοντά στο σπίτι της στην περιφέρεια του Οστρολέκα (κεντρική Πολωνία), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

“Ένας 44χρονος που είχε κάνει κατάχρηση οινοπνευματωδών βρέθηκε νεκρός μέσα στον περίβολο του αγροκτήματός του κοντά στη Βλοντάβα” (ανατολική Πολωνία), πρόσθεσε ο Γιάνους Βόζτοβιτς, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

Στη Ρουμανία και οι τέσσερις θάνατοι, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της χώρας, οφείλονται σε οξεία υποθερμία. Από την περασμένη Τρίτη, όταν στη χώρα τέθηκε σε ισχύ “κίτρινος συναγερμός” για ισχυρές χιονοπτώσεις, έχασαν τη ζωή τους από οξεία υποθερμία έξι άνθρωποι.

Σύμφωνα με το ρουμανικό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των αστέγων που μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα από ομάδες της υπηρεσίας παροχής έκτακτης βοήθειας (SMURD) σε νοσηλευτικά ιδρύματα και σε κοινωνικά κέντρα αυξήθηκε σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες.

Το τελευταίο 24ωρο μεταφέρθηκαν 241 άστεγοι σε νοσοκομεία και κοινωνικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Στη Βουλγαρία πορτοκαλί συναγερμό” κήρυξαν, οι αρμόδιες αρχές σε όλη σχεδόν τη χώρα, λόγω του πολικού ψύχους που επικρατεί. Με εξαίρεση τρεις περιφέρειες στα νοτιοδυτικά της χώρας, όλη η υπόλοιπη Βουλγαρία έχει μπει στην … κατάψυξη, με θερμοκρασίες της τάξεως των -24 βαθμών Κελσίου στην πόλη Τσιρπάν, -21 και -19 στις παραδουνάβιες πόλεις Βίντιν και Ρούσε αντίστοιχα.

Μάλιστα, μπορεί το τσουχτερό κρύο να είναι σύνηθες φαινόμενο για τη Βουλγαρία αυτή την εποχή, αλλά η επέκτασή του σε τόσο πολλές περιοχές της χώρας (συνολικά 15 σημεία) είναι φαινόμενο που παραπέμπει στο μακρινό 1961, όπως σχολιάζουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας, δύο άτομα στις ορεινές πόλεις Σμόλιαν και Γκάμπροβο διαγνώστηκαν με βαριάς μορφής κρυοπαγήματα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία BNP, επικαλούμενη σχετική ανακοίνωση του εθνικού συστήματος έκτακτης ανάγκης “112”.

Οι ιατρικές αρχές της χώρας συνέστησαν στους Βούλγαρους, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, να μένουν σπίτι τους και να βγαίνουν έξω μόνο σε περίπτωση ανάγκης ως το τέλος της εβδομάδας, αφού αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού.

Ο Δούναβης άρχισε να παγώνει στην περιοχή της πόλης Σιλίστρα και εκτιμάται πως είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση πλεούμενων πάγων στον ποταμό.

Στο μεταξύ, 173 σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά, εξαιτίας του κρύου, αλλά και της γρίπης που κυκλοφορεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Σεργκέι Ιγνάτοφ.

Ο Δήμος της Σόφιας φιλοξένησε 530 άστεγους σε διάφορα ιδρύματα τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε
Τρείς νεκροί από το κρύο στην Σερβία – Πολικές θερμοκρασίες και στην Ρουμανία
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε