Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Σαρωτική νίκη της Δεξιάς στην Ισπανία

Βαριά ήττα για τους Σοσιαλιστές που παίρνουν μόνο 109 έδρες. Μέχρι και 12 κόμματα εντός Βουλής μεταξύ των οποίων και των αριστερών Βάσκων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στη Μαδρίτη, με καταμετρημένο, ήδη, το 77% των ψήφων, το Λαϊκό κόμμα αυξάνει το ποσοστό του στο 44% του συνόλου των ψήφων. Την ίδια ώρα, το Σοσιαλιστικό κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα παίρνοντας ποσοστό 29% των ψήφων.

Ο ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου μεταδίδει εντωμεταξύ ότι, περίπου στο 70% του συνόλου των ψήφων : το Λαϊκό Κόμμα έχει 187 έδρες, το Σοσιαλιστικό κόμμα έχει, πλέον, 109. Η απόλυτη πελειοψηφία είναι οι 176 έδρες. Είναι το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της παράταξης μετά την μεταπολίτευση, που ο θάνατος του Φράνκο το 1975 σηματοδότησε.

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, Χοσέ Μπλάνκο, έκανε δημόσια τη δήλωση ότι “το κόμμα ηττήθηκε στις σημερινές εκλογές, απο το Λαϊκό Κόμμα”.

Οπως παρατηρεί ο ανταποκριτής του Γερμανικού πρακτορείου, στη νέα Βουλή μπαίνουν μέχρι και 12 κόμματα. Μεταξύ άλλων:

-Το Κόμμα της περιφέρειας Καταλωνίας (το Ciu) θα κατακτήσει πιθανώς, τελικά, 16 έδρες.

-Εντεκα έδρες (από 2 τώρα) θα έχει πιθανώς, τελικά, το αριστερό κόμμα ‘Ιζκουέρδα Ουνιδά’ (το IU).

-Εξι έδρες θα έχει πιθανώς, τελικά, το κόμμα των αριστερών Βάσκων ‘Amaiur’.

Στις βουλευτικές εκλογές αναμετρήθηκαν ο 56χρονος υποψήφιος πρωθυπουργός του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, απέναντι στον 60χρονο Σοσιαλιστή Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, πρώην υπουργό των Εσωτερικών.

Οι εκλογές αυτές έγιναν εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης, με περίπου πέντε εκατομμύρια καταγεγραμμένων ανέργων (21,25% εργατικού δυναμικού, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ευρωζώνη), με αποτυχία επίτευξης του στόχου το δημόσιο έλλειμμα να περισταλεί στο 6% του ΑΕΠ, από 9,2% πέρυσι), με την ανάπτυξη στάσιμη.

Σήμερα, οι 11 από τις 17 περιοχές της Ισπανίας, που απολαμβάνουν αυτονομίας, έχουν τοπική κυβέρνηση όπου πλειοψηφεί το Λαϊκό Κόμμα. Αυτό πλειοψηφεί και περίπου στο ήμισυ των Δήμων-Κοινοτήτων.

Τριάντα έξι εκατομμύρια Ισπανοί κλήθηκαν να εκλέξουν νέα κυβέρνηση υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης αυστηρής λιτότητας και υψηλής ανεργίας. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, είχε ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα ποσοστό 57,65% του εκλογικού σώματος.

Διαβάστε

Ισπανία: Η κρίση φέρνει νίκη της Δεξιάς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε