Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Σε δεινή ανθρωπιστική κατάσταση το Αφγανιστάν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει τους λόγους που το Αφγανιστάν είναι βυθισμένο στη φτώχεια.

Η διαφθορά, η κατάχρηση εξουσίας και η ατιμωρησία αποτελούν ένα δραματικό συνδυασμό για την αποστέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «επιδεινώνοντας» τη φτώχεια στη χώρα, η οποία ήδη επηρεάζει τα δύο τρίτα του πληθυσμού, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στη Γενεύη.

«Η φτώχεια δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αναπόφευκτη στο Αφγανιστάν», αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι είναι η αιτία και η συνέπεια της μαζικής αποστέρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κατάχρηση της εξουσίας, η διαφθορά, η ατιμωρησία και η υπερβολική έμφαση στη βραχυπρόθεσμη ασφάλεια έχουν επιδεινώσει την κατάσταση σύμφωνα με το κείμενο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναφέρει ότι “9 εκατομμύρια Αφγανοί (το 36% πληθυσμού) ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ενώ το 37% βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το όριο της φτώχειας, παρά το γεγονός ότι 35 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί από το 2002 έως το 2009 στη χώρα.

«Η κυβέρνηση είναι συχνά ανίκανη να παρέχει βασικές υπηρεσίες όπως η ασφάλεια, η τροφή και η στέγη», προσθέτει η έκθεση, υποστηρίζοντας ότι «η μεγάλης κλίμακας διαφθορά περιορίζει την πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού».

Σύμφωνα με την έκθεση, που βασίστηκε στη μελέτη της κατάστασης σε 14 επαρχίες της χώρας, το Αφγανιστάν βρίσκεται σε δεινή ανθρωπιστική κατάσταση κατέχοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας και το τρίτο υψηλότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως.

Αλλά η φτώχεια δεν είναι μόνο μία ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς οδηγεί τη χώρα σε ένα «φαύλο κύκλο», στρεβλώνοντας τη διεθνή βοήθεια.

«Η σύγκρουση αποτελεί μία διέξοδο παρέχοντας ένα μέσο βιοπορισμού» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ. «Μπορούμε να υποστηριχθούμε οικονομικά από την ομάδα για την οποία αγωνιζόμαστε. Είναι ένα είδος φαύλου κύκλου» πρόσθεσε, ζητώντας «μία πιο ολιστική προσέγγιση» για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση των συστημάτων που επιτρέπουν την κατάχρηση εξουσίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε