Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σε δίκη θα πάει ο γιατρός του Μάϊκλ Τζάκσον – Καταπέλτης ο εισαγγελέας

Ο Τζάκι Τζάκσον συνοδεύει την μητέρα του Κάθριν στο δικαστήριο ΦΩΤΟ REUTERS

  O τελευταίος γιατρός του Μάικλ Τζάκσον ενήργησε με υπερβολική βραδύτητα, χθες πρώτη ημέρα της προκαταρκτικής συνεδρίασης του δικαστηρίου.

Στο τέλος της διαδικασίας, ο δικαστής Μάικλ Πάστορ θα κρίνει αν ο Κόνραντ Μάρεϊ πρέπει ή όχι να δικαστεί.

To πανώ αυτό έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό πάνω από το δικαστήριο λιγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία ΦΩΤΟ REUTERS

Ο αντιεισαγγελέας του Λος Αντζελες, ο Ντέιβιντ Ουάλγκρεν, δήλωσε ότι τα στοιχεία των ιατρών εμπειρογνωμόνων αναμένεται να αποδείξουν ότι η ιατρική φροντίδα που παρείχε στον Τζάκσον ο γιατρός του “απείχε πολύ από τις απαιτούμενες προδιαγραφές”.

Στις 25 Ιουνίου του 2009 ο βασιλιάς της ποπ υπέκυψε σε ηλικία 50 ετών μετά τη λήψη υπερβολικής δόσης φαρμάκων στο σπίτι του στο Λος Αντζελες. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από την προποφόλη, ένα εξαιρετικά ισχυρό αναισθητικό που χορηγείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, κυρίως για τις εγχειρήσεις, το οποίο ο Τζάκσον χρησιμοποιούσε ως υπνωτικό.

Το Φεβρουάριο του 2010, ο εισαγγελέας του Λος Αντζελες αποφάσισε να ασκηθεί δίωξη κατά του τελευταίου γιατρού του Τζάκσον, του Κόνραντ Μάρεϊ, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Ο αντιεισαγγελέας είπε ότι ο γιατρός “είχε χορηγήσει προποφόλη χωρίς να διαθέτει το απαραίτητο ιατρικό υλικό, δε διέθετε νοσηλευτικό προσωπικό, καθυστέρησε να καλέσει βοήθεια, δε διατηρούσε ιατρικούς φακέλους για τον τραγουδιστή και δεν είχε ενημερώσει το προσωπικό των πρώτων βοηθειών ούτε τους γιατρούς στο Ιατρικό Κέντρο UCLA όπου διακομίσθηκε ο Τζάκσον, για την κατάσταση της υγείας του ασθενή”.

Ο Μάρεϊ παραδέχτηκε ότι είχε χορηγήσει προποφόλη στον τραγουδιστή την ημέρα του θανάτου του, αλλά επίσης είπε ότι είχε προσπαθήσει να διακόψει τη χορήγηση και άλλων φαρμάκων στον Τζάκσον και ότι μετά την επιτακτική επιμονή του ο τραγουδιστής έλαβε το μοιραίο φάρμακο.

Ο προσωπικός βοηθός του τραγουδιστή, ο Μάικλ Ουίλιαμς, κλήθηκε επίσης ως μάρτυρας και είπε ότι δέχτηκε μια επείγουσα κλήση από τον γιατρό στις 25 Ιουνίου στις 12:13′ να μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στο σπίτι του τραγουδιστή.

Ήταν εκεί όταν τα παιδιά του “βασιλιά της ποπ” έμαθαν το θάνατο του πατέρα τους. Σύμφωνα με αυτόν, ο μάνατζερ του Τζάκσον, ο Φρανκ Ντιλέο, φέρεται να είπε στα παιδιά: “Ο μπαμπάς υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε”. Ο γιατρός φέρεται τότε να είπε: “Μην το λέτε αυτό, δεν ξέρουμε”.

Ο Ουίλιαμς ανέφερε επίσης “ένα παράξενο αίτημα” που του είχε διατυπώσει ο Μάρεϊ. “Ο Τζάκσον είχε μια κάποια κρέμα στο δωμάτιό του και δεν ήθελε αυτό να το ξέρει όλος ο κόσμος. Μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον να γυρίσει στο σπίτι για να πάει να τη βρει;”. Ο Ουίλιαμς απάντησε ότι δεν είχε το κλειδί.

Η μητέρα του τραγουδιστή Κάθριν Τζάκσον όπως και ο αδελφός του, ο Τζάκι, η αδελφή του Λατόγια ήταν παρόντες στην κατάμεστη από δημοσιογράφους αίθουσα της ακροαματικής διαδικασίας. Ο γιατρός είχε εισέλθει στην αίθουσα από μια μικρή πόρτα.

H Λατόγια Τζάκσον φτάνει στο δικαστήριο ΦΩΤΟ REUTERS

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η υπεράσπιση του γιατρού αναμένεται να υποστηρίξει τις επόμενες ημέρες την εκδοχή της “αυτοκτονίας” του τραγουδιστή. ‘Οτι δηλαδή, ο Τζάκσον είχε ξυπνήσει για να κάνει μόνος του ένεση, μια μεγαλύτερη δόση προποφόλης, εν τη απουσία του γιατρού του. Η υπεράσπιση δε σχολίασε τις πληροφορίες αυτές.

Ο πατέρας του τραγουδιστή Τζο Τζάκσον απέρριψε την εκδοχή της αυτοκτονίας: “είναι ένας Τζάκσον, δεν θα το έκανε αυτό”, δήλωσε από τον Λας Βέγκας στην ιστοσελίδα X17online ι που ειδικεύεται στη ζωή των διασημοτήτων.

Η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και 35 μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν.

Τουλάχιστον 20 λεπτά πέρασαν από τη στιγμή που ο γιατρός ανακάλυψε ότι ο Τζάκσον ήταν στο κρεβάτι και δεν ανέπνεε ως τη στιγμή που ένα μέλος της ασφάλειας του Τζάκσον κάλεσε ασθενοφόρο.

“Είναι σημαντικό στοιχείο ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν κλήθηκε η υπηρεσία πρώτων βοηθειών (το 911) ούτε ο δρ Μάρεϊ έδωσε εντολή για να κληθεί”, είπε ο αντιεισαγγελέας Ουάλγκρεν.

Ο Ουάλγκρεν είπε ότι όταν ο Τζάκσον γύρισε στο σπίτι του από την πρόβα νωρίς στις 25 Ιουνίου, ο Μάρεϊ τού έδωσε δόσεις αρκετών φαρμάκων για να ηρεμήσει, αρχίζοντας με βάλιουμ στις 01:30′ και καταλήγοντας με την ενέσιμη χορήγηση προποφόλης μεταξύ 10:40′ και 11:00΄.

Ο Μάρεϊ, γιατρός στο Χιούστον και στο Λας Βέγκας, προσελήφθη από τον Τζάκσον για να παρακολουθεί την υγεία του, ενόψει μιας σειράς πολλών συναυλιών του στο Λονδίνο που θα άρχιζαν τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με δήλωση του αντιεισαγγελέα, ο συνεργάτης του Τζάκσον, ο Κένι Ορτέγκα, κατέθεσε ότι είχε προτρέψει τον σταρ της ποπ να αφήσει μια πρόβα νωρίς στις 19 Ιουνίου του 2009, γιατί έδειχνε ότι δεν ήταν καλά. Και με την προτροπή του Ορτέγκα, ο Τζάκσον γύρισε νωρίς στο σπίτι του. Ο Ορτέγκα κατέθεσε ότι την επόμενη ημέρα τον κάλεσαν σε μια συνάντηση όπου ο γιατρός τον επέπληξε.

“Ο δρ Μάρεϊ μού είπε ότι αυτό δεν ήταν ευθύνη δική μου και μού ζήτησε να μην κάνω τον γιατρό ή τον ψυχίατρο αλλά να είμαι ο διευθυντής του θεάματος και να αφήσω σε αυτόν την υγεία του Μάικλ”, κατέθεσε ο Ορτέγκα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε