Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σε δημοπρασία άγνωστος πίνακας του Μούτσνερ [pic]

Σε δημοπρασία άγνωστος πίνακας του Μούτσνερ [pic]

Ο πίνακας Curtezane din Shimabara «Εταίρες από τη Σιμαμπάρα» του Ρουμάνου καλλιτέχνη, εβραϊκής καταγωγής Σάμιουελ Μούτσνερ (Samuel Mützner) βγαίνει από την αφάνεια μετά από 100 χρόνια και πωλείται σε δημοπρασία που οργανώνει ο οίκος Artmark στο Βουκουρέστι.

Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά ότι ο πίνακας του Ρουμάνου ζωγράφου του Μεσοπολέμου θα πωληθεί έναντι 150.000-250.000 ευρώ.

Ο Σάμιουελ Μούτσνερ γεννήθηκε το 1884 στο Βουκουρέστι. Έζησε στη Ρουμανία και στη Βενεζουέλα.

Ο πίνακας που πωλείται στη δημοπρασία θεωρείται ορόσημο στην καλλιτεχνική πορεία του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου. Κατά την παραμονή του στο Ζιβερνί στην οικία του Μονέ, ο Ρουμάνος ζωγράφος ήρθε σε επαφή με τη συλλογή από γιαπωνέζικες στάμπες του Γάλλου καλλιτέχνη και θεμελιωτή του ιμπρεσιονισμού.

Ο Ρουμάνος ζωγράφος, ο οποίος έκανε πολλά ταξίδια, το 1912 έφθασε στην Ιαπωνία. Έζησε κυρίως στο Κιότο και εργάστηκε με μεγάλους δασκάλους των εκτυπώσεων.

Ο πίνακας «Εταίρες από τη Σιμαμπάρα» είναι μία εισαγωγή στον κόσμο των γκεϊσών, τον οποίο παρουσιάζει με αυστηρότητα και κάθε λεπτομέρεια.

Το έργο που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή παρουσιάστηκε στην ατομική έκθεση του Σάμιουελ Μούτσνερ με τίτλο «Le Japon» στο Βουκουρέστι και στη Νέα Υόρκη το 1916. Ήταν η τελευταία φορά που το έργο εκτέθηκε.

Στην καλοκαιρινή δημοπρασία του οίκου Artmark πωλούνται επίσης το έργο « Dupa petrecere» (Μετά τη γιορτή) του Θίοντορ Αμάν, Ρουμάνου αρμενικής καταγωγής ζωγράφου και χαράκτη. Ο πίνακας σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών εκτιμάται ότι θα πωληθεί έναντι 180.000 ευρώ.

Στη δημοπρασία που διοργανώνεται αύριο στο Βουκουρέστι θα πωληθούν επίσης έργα των Ρουμάνων καλλιτεχνών Νικολάε Τόνιτσα, Νικολάε Γκριγκορέσκου και Τέοντορ Παλάντι και του σύγχρονου καλλιτέχνη που ζει μεταξύ Κλουζ (Ρουμανία) Βερολίνου και Λονδίνου, Άντριαν Γκένι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε