Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σε επαρχιακή φυλακή μεταφέρθηκε η Γιούλια Τιμόσενκο

Η φυλακή στην επαρχία Χαρκιβ όπου μεταφέρθηκε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο. ΦΩΤΟ REUTERS

Η πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία Γιούλια Τιμόσενκο, η οποία καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας τον Οκτώβριο…

μεταφέρθηκε από τη φυλακή του Κιέβου όπου βρισκόταν έγκλειστη από τις αρχές Αυγούστου σε επαρχιακή φυλακή στην επαρχία Χαρκίβ, σύμφωνα με την διεύθυνση των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας και εγχώρια ΜΜΕ.

    Η Τιμόσενκο μετήχθη στις γυναικείες φυλακές στην Καχάνοβκα, όπου πρόκειται να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής της, σύμφωνα με το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 5.

    Η φυλακή είναι μεσαίου επιπέδου ασφαλείας και μερικές φορές οι κρατούμενες σε αυτήν είναι υποχρεωμένες να εργάζονται σε κρατικές επιχειρήσεις υφαντουργίας και ιματισμού. Σε αυτήν είναι έγκλειστες περίπου 800-1.000 κρατούμενες, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

    Η Τιμόσενκο, που πρωταγωνίστησε στην λεγόμενη Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004, καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας ενόσω ήταν πρωθυπουργός, το 2009. Η ίδια δηλώνει ότι είναι θύμα μιας βεντέτας του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων.

    Εισαγγελείς λένε πως πιστεύουν ότι η Τιμόσενκο, 51 ετών σήμερα, είχε επίσης αποκρύψει έσοδα ύψους 200 εκατ. δολαρίων και δεν είχε πληρώσει φόρους ύψους 6 εκατ. δολαρίων όταν ήταν επικεφαλής μιας εταιρίας που εισήγαγε φυσικό αέριο στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

    Η υπεράσπιση της πολιτικού λένε ότι θα προσφύγουν εναντίον της δικαστικής απόφασης του Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Έχουν ήδη υποβάλει έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο Γιανούκοβιτς έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να παρέμβει στις διώξεις εναντίον της Τιμόσενκο, αντιδρώντας στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαρακτηρίζουν τις δίκες της πολιτικές. Η βουλή, όπου κυριαρχούν υποστηρικτές του, έχει απορρίψει προτάσεις να απαλλαγεί η πρώην πρωθυπουργός από τις κατηγορίες. Η Τιμόσενκο αντιμετωπίζει προβλήματα στην μέση και δεν μπορεί να βαδίσει, σύμφωνα με τους δικηγόρους της.

    Πάντως οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η πολιτικός εξετάστηκε από γιατρούς πριν από την μεταγωγή της και κρίθηκε “ικανή να μεταφερθεί”, κάτι που έγινε με ένα “άνετο” όχημα,

    Η ΕΕ ανέστειλε την επικύρωση σημαντικών συμφωνιών λόγω της υπόθεσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε