Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία – Ο στρατός ανέλαβε τα αεροδρόμια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία – Ο στρατός ανέλαβε τα αεροδρόμια
– Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Ισπανία
– Χάος στα αεροδρόμια
– Ο στρατός ανέλαβε την εναέρια κυκλοφορία
– Από στρατοδικείο θα περνούν οι απεργοί ελεγκτές που δεν προσέρχονται στις θέσεις τους
 

Εθνική “κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” κήρυξε η κυβέρνηση της Ισπανίας ως απάντηση στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η οποία έχει προκαλέσει “χάος” στα αεροδρόμια της χώρας. “Είχαμε πει ότι αν η κατάσταση στα αεροδρόμια δεν ομαλοποιηθεί, θα κηρύξουμε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ρουμπαλκάμπα μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Αν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν επιστρέψουν στην εργασία τους, θα παραβιάζουν το νόμο και θα παραπεμφθούν σε στρατοδικείο όπου θα δικαστούν για απειθαρχία, σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, πρόσθεσε ο ίδιος.

 
Βάσει του Συντάγματος, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι εργαζόμενοι υπηρεσίες αιχμής όπως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οφείλουν να προσέλθουν στην εργασία τους, σε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών. Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τα αεροδρόμια υπό τον έλεγχο του στρατού από χθες Παρασκευή.


Στο μεταξύ, οι αεροπορικές εταιρίες Air France, KLM, Easy Jet και Thai Airways ανακοίνωσαν ότι ματαιώνουν τις πτήσεις τους σήμερα για το αεροδρόμιο της Μαδρίτης.  Η Iberia, καθώς και η Ryanair, ματαίωσαν όλες τις πτήσεις τους από και προς την Ισπανία.

 

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους το απόγευμα της Παρασκευής, γεγονός που προκάλεσε το κλείσιμο μεγάλου μέρους του ισπανικού εναέριου χώρου και χάος σε μεγάλα αεροδρόμια. Τουλάχιστον 250.000 επιβάτες δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν, ενώ ακυρώθηκαν τουλάχιστον 2.000 πτήσεις. Σύμφωνα με την Ισπανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας AENA, το 70% των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους ή δεν προσήλθαν χθες Παρασκευή χωρίς προειδοποίηση.
 
Η κινητοποίηση έγινε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει με νόμο νέα ωράρια εργασίας. Οι ελεγκτές βρίσκονται σε διένεξη με το υπουργείο Μεταφορών και την AENA για μισθολογικά και άλλα εργασιακά ζητήματα εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε