Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Ισημερινός – “Ήθελαν να με δολοφονήσουν” είπε ο Κορέα

Ο Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα από τον εξώστη του προεδρικού μεγάρου πανηγυρίζει την επιστροφή του. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα από τον εξώστη του προεδρικού μεγάρου πανηγυρίζει την επιστροφή του. ΦΩΤΟ REUTERS
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη χώρα η κυβέρνηση του Ισημερινού, την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου Ραφαέλ Κορέα.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού δήλωσε πως οι στασιαστές αστυνομικοί προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν στο νοσοκομείο που είχε καταφύγει χθες Πέμπτη για 12 ώρες και πρόσθεσε πως σώθηκε χάρη στην αποτελεσματικότητα των δυνάμεων που τον υποστηρίζουν.

Στο μεταξύ, παύθηκε από τα καθήκοντά του ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας, στρατηγός Φρέντι Μαρτίνες, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, η στρατιωτική επιχείρηση για την διάσωση του Κορέα στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ 37 τραυματίστηκαν.

“Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν” στη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στους υποστηρικτές του προέδρου Κορέα και στους στασιαστές αστυνομικούς, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Φερνάντο Γκανταρίλας.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού χαρακτήρισε “απόπειρα πραξικοπήματος” την εξέγερση εκατοντάδων αστυνομικών και στρατιωτικών χθες το πρωί, οι οποίοι κατέλαβαν το κτίριο του Κογκρέσου και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Κουίτο.

Υπό την προστασία ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, που είναι πιστοί στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα διέφυγε από το νοσοκομείο όπου είχε καταφύγει και επέστρεψε στο προεδρικό μέγαρο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Κορέα διέφυγε μετά από συντονισμένη επιχείρηση στρατιωτών, που αναπτύχθηκαν γύρω από το νοσοκομείο και άνοιξαν πυρ εναντίον των στασιαστών αστυνομικών.
 
Μόλις επέστρεψε στο προεδρικό μέγαρο, ο Ραφαέλ Κορέα εμφανίστηκε στον εξώστη του κτηρίου, όπου του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή χιλιάδες υποστηρικτές του.

Στη διάρκεια των ταραχών που έγιναν το περασμένο 24ωρο, τραυματίσθηκαν συνολικά 74 άτομα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.
 
Ο αρχηγός του στρατού διέταξε το βράδυ τους αστυνομικούς που έχουν εξεγερθεί εναντίον της κυβέρνησης να παραδοθούν στις αρχές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους
 
Η Κολομβία και το Περού έκλεισαν μετά τις εξελίξεις τα σύνορά τους με τον Ισημερινό, αλλά λίγες ώρες αργότερα τα άνοιξαν και πάλι.
 
Η κουβανική κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο καταδίκασε σήμερα την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πράξουν το ίδιο, διαφορετικά θα θεωρηθούν “συνένοχες”.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κάλεσε τους «λαούς» της Alba, του αντιφιλελεύθερου, λατινοαμερικάνικου μπλοκ, και της Unasur, της Ένωσης των νοτιοαμερικανικών κρατών, να υπερασπιστούν τον πρόεδρο του Ισημερινού.
 
Η κυβέρνηση του Τσάβες ανέφερε εξάλλου ότι ο Κορέα επιβεβαίωσε στον ομόλογό του και σύμμαχό του πρόεδρο της Βενεζουέλας ότι οι ταραχές που σημειώνονται στον Ισημερινό συνιστούν πραξικόπημα σε βάρος του.
 
Την απόλυτη και πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο του Ισημερινού εξέφρασαν ο πρόεδρος της Χιλής και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε