Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Μπαχρέιν μετά την «εισβολή» – Μαίνονται οι διαδηλώσεις, τρεις οι νεκροί!

ΦΩΤΟ REUTERS

Ισχύει από σήμερα και για τους επόμενους τρεις μήνες σε ολόκληρη τη χώρα με διάταγμα του βασιλιά Χάμαντ Μπιν Ίσα αλ Χαλίφα.

Η απόφαση του βασιλιά του Μπαχρέιν έρχεται μία ημέρα μετά την άφιξη στρατευμάτων των χωρών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σιιτική εξέγερση.

Με το βασιλικό διάταγμα εξουσιοδοτείται ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του Μπαχρέιν να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών». Γι’ αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιηθεί ο στρατός, η αστυνομία, η εθνοφρουρά και «κάθε άλλη δύναμη, αν αυτό κριθεί αναγκαίο», ανέφερε ανακοίνωση που διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης χαρακτηρίστηκε στην ανακοίνωση «πράξη εθνικής ασφάλειας», ενώ επισημάνθηκε ότι επιβλήθηκε αφού απειλήθηκαν οι θεσμοί, η οικονομία και οι πολίτες του Μπαχρέιν.

Την ίδια ώρα, όμως, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται όπως και οι συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με τους αντικυβερνητικούς. Την Τρίτη ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του όταν, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, πυροβολήθηκε από τους διαδηλωτές.

Στην πόλη Σίτρα, ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν. Ο άτυχος διαδηλωτής υπέκυψε στα τραύματά του στο κεφάλι, δήλωσε βουλευτής της αντιπολίτευσης. Τραγικό περιστατικό και στην πόλη Μαάμιρ, νότια της Μανάμα. Μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε όταν ένας οδηγός αυτοκινήτου, που ανήκε “στους ταραχοποιούς”, τον παρέσυρε εκ προθέσεως, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία έστειλε περίπου 1.000 στρατιώτες στο Μπαχρέιν, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περίπου 500, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης του Μπαχρέιν.
Έρημοι οι δρόμοι της Μανάμα - ΦΩΤΟ REUTERS
Η άφιξη των δυνάμεων από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΕΑ έχει, πάντως, κλιμακώσει την ένταση στη Μανάμα. Η πρόσβαση στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει διακοπεί από σιίτες διαδηλωτές. Λίγα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους και λίγα καταστήματα είναι ανοικτά στο κέντρο της πόλης. Ελάχιστοι είναι οι έλεγχοι της τροχαίας ενώ οι δυνάμεις καταστολής είναι απούσες από την πόλη.

Οι διαδηλωτές συνεχίζουν την κατάληψη της πλατείας Μαργαριταριού, ενώ 6.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας. Κρατούσαν σημαίες του Μπαχρέιν και φώναζαν συνθήματα κατά της μοναρχίας. «Σουνίτες και σιίτες είμαστε ενωμένοι”, φώναζαν.

Δημοκρατική μετάβαση ζητά η G8

Να δει μία δημοκρατική μετάβαση στο Μπαχρέιν ελπίζει η G8, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 8 πλουσιότερων χωρών του κόσμου στο Παρίσι.
Παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν εγκράτεια μετά την αποστολή στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε επίσης
Καζάνι που βράζει και σήμερα το Μπαχρέιν
Σ.Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα “εισέβαλαν” στο Μπαχρέιν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε