Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Σε κελί απομόνωσης ο παλαιστίνιος ηγέτης Μπαργούτι

“Καλώ τον μεγάλο παλαιστινιακό λαό σε ενότητα, συνοχή, στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και στη συνέχιση της λαϊκής και ειρηνικής αντίστασης για να τερματιστεί η (ισραηλινή) κατοχή”, είχε δηλώσει την περασμένη Τετάρτη.

Η δήλωση αυτή του Μαρουάν Μπαργούτι στον τύπο, όταν εμφανίστηκε ως μάρτυρας σε ισραηλινό δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ, τον έστειλε στην απομόνωση για μία εβδομάδα, όπως είπε η εκπρόσωπος της σωφρονιστικής διοίκησης Σιβάν Βάισμαν. Ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαρουάν Μπαργούτι εκτίει ποινή φυλάκισης στο Ισραήλ και έχει καταδικαστεί πέντε φορές ισόβια από την ισραηλινή δικαιοσύνη.

“Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν μετά τις πολιτικές δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Μπαργούτι”, είπε η εκπρόσωπος η οποία ανέφερε ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης είχε τιμωρηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν κυρίως για την κατοχή κινητού τηλεφώνου στο κελί του.

Ο Μπαργούτι, από τους πρωταγωνιστές της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης (2000-2005), καταδικάστηκε από την ισραηλινή δικαιοσύνη για την εμπλοκή του σε αιματηρές επιθέσεις.

Είχε καλέσει την Παλαιστινιακή Αρχή να “σταματήσει κάθε μορφή συντονισμού στην ασφάλεια ή στον οικονομικό τομέα με το Ισραήλ”, σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στον παλαιστινιακό Τύπο.

Στην επιστολή αυτή που συνέταξε με αφορμή τα 10 χρόνια από τη σύλληψή του άπό τον ισραηλινό στρατό, ο Μπαργούτι προειδοποίησε εκ νέου για “τις ψευδαισθήσεις όσον αφορά τη δυνατότητα να τερματιστεί η κατοχή με τις διαπραγματεύσεις”.

“Η ειρηνευτική διαδικασία απέτυχε, τελείωσε, δεν χρειάζονται πλέον απεγνωσμένες προσπάθειες για να αναστηθεί το πτώμα”, είχε ήδη γράψει τον Ιανουάριο.

Στη νέα επιστολή του, ο Μπαργούτι δικαιολόγησε τη θέση του από το γεγονός ότι “η αποστολή των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας είναι να εγγυώνται την προστασία των παλαιστινίων πολιτών, όχι της (ισραηλινής) κατοχής”.

Ζήτησε προκειμένου να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, εκτός από τη διακοπή της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας και την αναφορά στα σύνορα που ίσχυαν πριν από τον Ιούνιο του 1967 ως βάση των συνομιλιών, όπως ζητεί ο πρόεδρος Αμπάς, την “απελευθέρωση όλων των παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές της κατοχής”.

Ιδιαίτερα δημοφιλής στους Παλαιστίνιους ο Μπαργούτι, ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας της Φάταχ στη Δυτική Όχθη, θεωρείται πιθανός διάδοχος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Διαβάστε

Ενας νεκρός σε συγκρούσεις Παλαιστίνιων – Ισραηλινών στην “Παγκόσμια Πορεία προς την Ιερουσαλήμ”

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε