Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Σε πολεμικό συναγερμό η Κορέα – Καταποντίστηκαν οι ασιατικές αγορές

Στρατιώτες της Ν.Κορέας μπαίνουν και αυτή σε επιφυλακή μετά την ανακοίνωση ότι στη Β.Κορέα έχει σημάνει συναγερμός. ΦΩΤΟ REUTERS
Στρατιώτες της Ν.Κορέας μπαίνουν και αυτή σε επιφυλακή μετά την ανακοίνωση ότι στη Β.Κορέα έχει σημάνει συναγερμός. ΦΩΤΟ REUTERS
Λίγο πριν τις 06:00 το πρωί ο ηγέτης της Β.Κορέας έβαλε την χώρα σε πολεμικό συναγερμό. Στο άκουσμα της είδησης έκαναν βουτιά οι δείκτες των χρηματιστηρίων.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, “έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σε πολεμικό συναγερμό”, μετέδωσε λίγο πριν τις 06:00 το πρωί το νοτιο-κορεατικό πρακτορείο “Γιονχάπ”.
 
Την ίδια ώρα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αρχίζουν οι ΗΠΑ με τη Νότιο Κορέα στην περιοχή δυναμιτίζοντας έτσι την όλη κατάσταση.
 
Από αργά το βράδυ η Γαλλία προσχώρησε, στην ομάδα των κρατών, που καταδίκασαν τη Βόρεια Κορέα ζητώντας “να τιμωρηθεί”, επειδή βύθισε νοτιο-κορεατικό πολεμικό πλοίο (μία κορβέτα) την 26η Μαρτίου, με αποτέλεσμα 46 ναυτικοί να πνιγούν.
Στο Παρίσι το υπουργείο των Εξωτερικών ζήτησε σήμερα επίσημα, το “Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να επιληφθεί της υπόθεσης αυτής”.
 
Η Γαλλία ανήκει στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. Στη γαλλική επίσημη ανακοίνωση, το συμβάν αυτό χαρακτηρίστηκε “εγκληματική ενέργεια”.
 
Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι Μουν χαρακτήρισε τη βύθιση της νοτιο-κορεατικής κορβέτας ως “τη σοβαρότερη πρόκληση των τελευταίων 10ετιών στην κορεατική χερσόνησο”.
Η Πιονγιάνγκ έχει απειλήσει την Σεούλ με “καθολικό πόλεμο”, αν η τελευταία καταφύγει σε εναντίον της μέτρα, σε σχέση με το ανωτέρω πολεμικό συμβάν.

Καταποντίστηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια

Οι ανησυχίες για τη διαμάχη Β. Κορέας-Ν. Κορέας αλλά και για την κρίση χρέους που μαστίζει τη Ευρώπη οδήγησε σε χαμηλό εξαμήνου το Nikkei.

Οι μαζικές αυτές ρευστοποιήσεις πυροδοτήθηκαν εν μέρει από την εξαγορά μιας μικρής τράπεζας καταθέσεων από την Τράπεζα της Ισπανίας και εν μέρει από τη διαταγή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, να τεθούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας «σε πολεμικό συναγερμό».


Ο Nikkei έκλεισε σήμερα στις 9.479,54, καταγράφοντας πτώση 2,9%, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 2,2% στις 860,54 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi κατέγραψε χαμηλό άνω των τριών μηνών, ενώ το κορεατικό γουόν διολίσθησε σε χαμηλό δέκα μηνών καθώς επιδεινώνονται οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου. 

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε με μεγάλη πτώση, ενώ αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινήθηκε έντονα πτωτικά σε ποσοστό 1,70%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημείωσε πτώση 1,95%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Μεγάλη πτώση σε Αθήνα και Ευρώπη λόγω… Κορέας

Ξανά κάτω από το 1,23 το ευρω

Υποβάθμισε 7 τράπεζες η JP Morgan

Αυστηρές συστάσεις μετά την πτώχευση ισπανικής τράπεζας

Σε πολεμικό συναγερμό η Κορέα – Καταποντίστηκαν οι ασιατικές αγορές

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε