Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Σε συναγερμό η Αϊτή από την τροπική καταιγίδα Έμιλι

Σε συναγερμό η Αϊτή από την τροπική καταιγίδα Έμιλι

Σε συναγερμό έχουν τεθεί επίσης έξι επαρχίες της Δομινικανής Δημοκρατίας. Οι αρχές απαγόρευσαν όλες τις δραστηριότητες σε όλες τις όχθες, τις παραλίες και τα ποτάμια της χώρας.

Η τροπική καταιγίδα Έμιλι που συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 85 χιλιόμετρα την ώρα αναμένεται να πλήξει αργά απόψε την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία και οι δύο χώρες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) η Έμιλι βρισκόταν σε απόσταση 230 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά του Σάντο Ντομίνγκο και κινείται με ταχύτητα 22 χλμ. την ώρα προς τα δυτικά. Με την ταχύτητα αυτή η καταιγίδα θα πλήξει την Ισπανιόλα — το νησί που μοιράζονται η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία — προς “το τέλος της ημέρας” και κατόπιν θα συνεχίσει προς τις Μπαχάμες και τα νησιά Τερκς και Κάικος, σύμφωνα με το NHC, μια υπηρεσία που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Στην Αϊτή οι αρχές φοβούνται ότι θα σημειωθούν καταστροφικές πλημμύρες και για αυτό έχουν καλέσει από την Τρίτη τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες περιοχές. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ιδίως στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές και αυτοσχέδια καταλύματα μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου 2010 που τους άφησε άστεγους.

Οι περίπου 1.000 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στη χώρα για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους προετοιμάζονται επίσης να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα αλλά και την ενδεχόμενη επανεμφάνιση της χολέρας στο νησί. “Λάβαμε μια σειρά από μέτρα για να προστατεύσουμε το προσωπικό. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στον έλεγχο της επιδημίας της χολέρας που θα μπορούσε να επανεμφανιστεί λόγω των πλημμυρών”, είπε ο επικεφαλής της κουβανικής αποστολής, Λορένσο Σομαρίμπα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε