Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Ελεύθερων Δημοκρατών

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε να στηρίξει τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε που δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση.

Η δημοτικότητα του FDP κατακρημνίζεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, ώστε αφότου μία δημοσκόπηση το έδειξε στο 3%, ο Ούλριχ Γκολ, ηγέτης του κόμματος στο κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, αστειεύθηκε λέγοντας ότι περιμένει την πρώτη σφυγμομέτρηση που θα δίνει στο FDP 0%.
 
Το αποτέλεσμα είναι ότι κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση η κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Ελεύθερων Δημοκρατών. Οι τελευταίοι εξελέγησαν με σημαία την μείωση της φορολογίας, κάτι που δεν στάθηκε δυνατόν εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος έχουν δυσανασχετήσει.
 
Η κεντροδεξιά θα έρθει αντιμέτωπη εφέτος με επτά εκλογικές αναμετρήσεις σε κρατίδια. Ορατός είναι μάλιστα ο κίνδυνος να χάσει την Βάδη-Βιρτεμβέργη, προπύργιο του συντηρητισμού τα τελευταία 60 χρόνια.
 
Η Μέρκελ και ο ηγέτης του αδελφού κόμματος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας, Χορστ Ζέεχοφερ, είχαν μυστικές διαβουλεύσεις με τον Βεστερβέλε κατά τις οποίες φέρονται να του ζήτησαν να παραμείνει σταθερός στη θέση του και να αντιμετωπίσει τους αντάρτες στο κόμμα, στο συνέδριο του FDP αυτή την εβδομάδα, στη Στουτγάρδη.
 
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο Ζέεχοφερ, το κόμμα του οποίου συχνά διαφωνεί με το FDΡ στον συνασπισμό, στήριξε δημοσίως και σθεναρά τον Βεστερβέλε, αποκαλώντας τον «φωτεινό παράδειγμα φιλελευθερισμού».
 
«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φιλελεύθεροι. Ελπίζω ότι το FDP θα σταθεροποιηθεί, για το καλό του κυβερνητικού συνασπισμού», είπε ο Ζέεχοφερ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε