Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στο Ιράν

Από τις διαδηλώσεις στο Ιράν ΦΩΤΟ REUTERS

Η Γαλλία προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην συνεχίσει τις δεκάδες συλλήψεις, ενώ το Ιράν κατηγορεί ΗΠΑ-Βρετανία για τα επεισόδια.

“Δάκτυλο” των Δυτικών για τα αιματηρά επεισόδια που έγιναν στην διάρκεια των τελευταίων ημερών καταγγέλει η Τεχεράνη. Όπως είπε ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αποτελούν “σενάριο των Αμερικανών και Σιωνιστών”. “Το ιρανικό έθνος έχει δει πολλές τέτοιες μασκαράτες.Οι Σιωνιστές και οι Αμερικανοί έδωσαν εντολή για την μασκαράτα” ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μανουσέρ Μοτακί είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι κάλεσε τον πρέσβη της Βρετανίας για την ανάμειξη της χώρας του στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν. “Αν η Βρετανία δεν σταματήσει να λέει ανοησίες θα φάει ένα χαστούκι στο στόμα” ήταν το σχόλιο του Μοτακί για τις δηλώσεις της Βρετανίας ότι η κυβέρνηση της Τεχεράνης πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Το Φόρεϊν Όφις διεμήνυσε ότι ο πρέσβης θα απαντήσει “σθεναρά” σε οποιεσδήποτε επικρίσεις και επιμένει ότι το Ιράν πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε την “την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν” και προειδοποίησε “κατά των επιπλέον συλλήψεων, οι οποίες θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση”.

Νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ ζήτησε την απελευθέρωση “όλων των ατόμων που κρατούνται άδικα” στο Ιράν, ανάμεσά τους και την αδελφή της τιμημένης με το Νόμπελ Ειρήνης του 2003 Σιρίν Εμπαντί. Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη σύλληψη σχολίασε ότι “αποτελεί απαράδεκτη πίεση σε αυτήν την θαρραλέα ακτιβίστρια της κοινωνίας των πολιτών”.

Παράλληλα το κύριο κόμμα του Ιράν που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων κάλεσε τους σκληροπυρηνικούς ηγέτες της χώρας να σεβαστούν το σύνταγμα και να ζητήσουν συγνώμη από το έθνος.  

Αντίθετα βουλευτές της κυβέρνησης ζήτησαν την σκληρή και παραδειγματική καταδίκη όσων συνελήφθησαν στα επεισόδια που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους. Εκπρόσωπος του Αγιατολάχ Αλι Χαμενέι, που μετέχει στην ανώτατη ηγεσία του Ιράν, δήλωσε ότι πρέπει να εκτελούνται με βάση τον ισλαμικό ποινικό νόμο οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης, καθώς “είναι εχθροί του Θεού”.

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατηγόρησαν τα ξένα ΜΜΕ ότι κάνουν ψυχολογικό πόλεμο και συνεργάζονται με την αντιπολίτευση προκειμένου να ανατρέψουν το καθεστώς των ιερωμένων. 

Ωστόσο, η κόντρα στο διπλωματικό προσκήνιο γίνεται στη σκιά νέων διαδηλώσεων υποστηρικτών της κυβέρνησης, που όπως μεταδίδουν τα κρατικά ΜΜΕ, ζητούν την τιμωρία των ηγετών της αντιπολίτευσης ως υποκινητών για τις ταραχές που προκλήθηκαν. 

Συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε