Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν μπει για άλλη μία φορά στον πάγο μετά την άρνηση της Τουρκίας να πει το ναι σε κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή του που η Τουρκία ψήφισε κατά της επιβολής κυρώσεων στο Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας όμως το δικαίωμα της διαφωνίας μεταξύ συμμάχων. 

“Για να είμαι ειλικρινής απογοητεύτηκα από την ψήφο της Τουρκίας”, είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του των 27 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 

Υπογράμμισε ωστόσο ότι “η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίας, είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συμμαχία”, ενώ υπενθύμισε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών συνεργάζονται και ότι υπάρχουν αμερικανικές βάσεις σε τουρκικό έδαφος. 

“Οι σύμμαχοι δεν συμφωνούν πάντα σε όλα. Όμως θα το ξεπεράσουμε, σας διαβεβαιώνω”, κατέληξε. 

Η Τουρκία καταψήφισε την Τετάρτη το σχέδιο απόφασης των Ηνωμένων Εθνών το οποίο προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε