Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Σεισμός 7,9 Ρίχτερ και το πρώτο τσουνάμι “χτυπά”! Πανικός στη Νέα Ζηλανδία

Φωτο Twitter / @tweet_quake
Φωτο Twitter / @tweet_quake

– Ένας εξαιρετικά ισχυρός σεισμός σημειώθηκε κοντά στη Νέα Ζηλανδία κι έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία
– Έφτανε τα δύο μέτρα ύψος το πρώτο τσουνάμι – “Μπορεί να μην ήταν το μεγαλύτερο” προειδοποιεί η νεοζηλανδική υπηρεσία πολιτικής άμυνας
– Η πρώτη ενημέρωση έκανε λόγο για 7,5 Ρίχτερ ενώ πλέον έγινε επανεκτίμηση και μιλούν για 7,9 Ρίχτερ
– Μπαράζ μετασεισμών! Απανωτοί κι επίσης ισχυροί – Τουλάχιστον 8 μέσα σε 40 λεπτά
– Κάτοικοι κοντινών περιοχών έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο με εικόνες από τα σπίτια τους που “χορεύουν” στο ρυθμό του Εγκέλαδου
– Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Χάμνερ Σπρινγκς και 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία. Ο σεισμός ήταν ισχυρότατος και οι απόψεις για τον… χορό των Ρίχτερ διίστανται, αφού σύμφωνα με το Geonet η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πρόκειται για τη γεωφυσική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας, ωστόσο το αμερικανικό Γεωλογικό Παρατηρητήριο USGS ανέφερε πως το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,5 βαθμοί. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έκανε επίσης λόγο για 7,5 Ρίχτερ, στη συνέχεια ο σεισμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω (7,4 Ρίχτερ) πριν επανεκτιμηθεί πριν λίγη ώρα στα 7,9 Ρίχτερ!

«Ολόκληρο το σπίτι κουνήθηκε σαν φίδι και μερικά πράγματα έσπασαν, το ηλεκτρικό κόπηκε», δήλωσε στον Radio New Zealand από την κατοικία της στην Τακάκα, κοντά στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού, μια γυναίκα που είπε ότι ονομάζεται Ελίζαμπεθ.
Ο Κρις Χιλ, πυροσβέστης στο Τσέβιοτ, μια παραλιακή πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είπε πως αξιωματούχοι πηγαίνουν πόρτα με πόρτα και απομακρύνουν τους κατοίκους.
«Όλοι φαίνονται εντάξει εδώ», είπε στον ραδιοσταθμό RNZ. «Υπάρχουν πολλά συντρίμμια σε σπίτια, όμως σ’ αυτό το στάδιο δεν φαίνεται να έχει συμβεί κάτι πολύ κακό».
Κάτοικοι στο Ουέλινγκτον είπαν πως υαλοπίνακες έσπασαν και έπεσαν από κτίρια στον δρόμο ενώ ξενοδοχεία και συγκροτήματα διαμερισμάτων εκκενώθηκαν.
Ο Ρίτσαρντ Μακλίν, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Ουέλινγκτον, δήλωσε πως κάτοικοι απομακρύνονται από τα νότια παραλιακά προάστια της πόλης εξαιτίας της απειλής για τσουνάμι και υπάρχουν πληροφορίες για δομικές ζημιές σε αρκετά κτίρια.
«Έχουμε πληροφορίες για σπασμένους υδραγωγούς ενώ πάρα πολλά αντικείμενα έχουν πέσει από γραφεία και ράφια», είπε στον RNZ.
Δρόμοι στο Νότιο Νησί έχουν κλείσει και έχουν αναφερθεί ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεφωνικών επικοινωνιών.

 

Προειδοποίηση και… επιβεβαίωση για τσουνάμι!

“Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και οι κάτοικοι της ανατολικής ακτής του Νότιου Νησιού θα πρέπει να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη“, ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα στη Νέα Ζηλανδία) η νεοζηλανδική υπηρεσία πολιτικής άμυνας.

Λίγο αργότερα αυτό επιβεβαιώθηκε. Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της χώρας ανακοίνωσε μέσω Twitter πως ήδη ένα τσουνάμι ύψους δύο μέτρων “χτύπησε” την ανατολική ακτή της χώρας!

Στον συγκεκριμένο λογαριασμό υπάρχουν συνεχείς αναρτήσεις με συμβουλές προς τους κατοίκους της περιοχής, ενώ σε ένα άλλο tweet η υπηρεσία προειδοποιεί πως το πρώτο τσουνάμι ενδέχεται να μην είναι το μεγαλύτερο και πως τα κύματα μπορεί να συνεχιστούν για ώρες.

 

 

 

Μπαράζ μετασεισμών!

Κι ενώ οι κάτοικοι των κοντινών περιοχών είναι έντρομοι, αμέτρητοι είναι οι μετασεισμοί που σημειώνονται σχεδόν κάθε πέντε λεπτά και μάλιστα είναι επίσης ισχυροί.

Ενδεικτική είναι η παρακάτω εικόνα από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, στην οποία φαίνεται πως αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό και σε διάστημα μόλις 40 λεπτών σημειώθηκαν οκτώ μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να είναι της τάξης των 6,2 Ρίχτερ και τον ασθενέστερο της τάξης των 4 Ρίχτερ.

Πηγή φωτό: www.emsc-csem.org

Πανικόβλητοι οι κάτοικοι

Η Geonet χαρακτηρίζει «πολύ μεγάλο» τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ο σεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 ώρα Ελλάδας).

Έγινε αισθητός μέχρι το Ουέλινγκτον και το Ντάνεντιν. Στο Ουέλινγκτον ακούστηκαν σειρήνες ενώ κάτοικοι έχουν βγει κλαίγοντας στους δρόμους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της νεοζηλανδικής εφημερίδας New Zealand Herald.

Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε πως δεν υφίσταται απειλή για τσουνάμι μετά τον σημερινό σεισμό. 

Δείτε το χάρτη της περιοχής

Πηγή φωτό: www.emsc-csem.org

Οι πρώτες εικόνες

Ήδη στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες και βίντεο που αποτυπώνουν είτε τη στιγμή που “χτυπά” ο Εγκέλαδος, είτε τις ζημιές που άφησε πίσω του.

Δείτε μερικές από αυτές

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υπάρχουν, επιπρόσθετα, πληροφορίες πως πολλοί είναι οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν βγει στους δρόμους, αλλά και οι ένοικοι δωματίων ξενοδοχείων που τα εγκαταλείπουν.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε