Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σεισμός – Νησιά Σολομώντα: 7,8 Ρίχτερ σκόρπισαν τον τρόμο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε απόσταση 70χλμ από τις νήσους Σολομώντα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Τον ισχυρότατο αυτό σεισμό ακολούθησε και ένας μετασεισμός 5,5 Ρίχτερ, ενώ υπήρξαν και προειδοποιήσεις για τσουνάμι.

Τα νησιά του Σολομώντα, που βρίσκονται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό στο Αρχιπέλαγος του Σολομώντος, επλήγησαν χθες από έναν εξαιτρετικά ισχυρό σεισμό, με έναν μετασεισμό 5,5 Ρίχτερ να ακολουθεί και την ανησυχία για τσουνάμι να φτάνει στο κατακόρυφο.

Τα “καμπανάκια” για τσουνάμι, μάλιστα, δεν έμειναν στα νησιά Σολομώντα, αφού παρόμοιες προειδοποιήσεις δόθηκαν Εδώ και λίγη ώρα, οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι δεν αφορούν μόνο στα νησιά Σολομώντα, αφού το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανέφερε ότι επικίνδυνα σεισμικά κύματα ήταν πιθανόν να πλήξουν ακτές και τη Νέα Ζηλανδία, το Βανουάτου, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναουρού, καθώς και την Νέα Καληδονία, το Τουβαλού, και το Κοσράι.

Πρόκειται για μια περιοχή… πολύπαθη σε ισχυρές σεισμικές δονήσεις, ενώ εδώ να υπενθυμίσουμε πως λίγες εβδομάδες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 13 Νοεμβρίου του 2016 είχε πληγεί από ένα σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ και η Νέα Ζηλανδία.

 

Η ευρύτερη περιοχή

Τέλος καλό όλα καλά

H προειδοποίηση για τσουνάμι, ευτυχώς ήρθη σε όλες τις περιοχές που διέτρεχαν κίνδυνο να πληγούν από σεισμικά κύματα, έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών που σημειώθηκε στις 4:38, τα ξημερώματα Παρασκευής (τοπική ώρα) σε απόσταση 70χλμ από τις Νήσους Σολομώντα και σε βάθος 40χλμ.

Δείτε στον παρακάτω χάρτη το επίκεντρο του σεισμού

Δεν έχουν υπάρξει άμεσες αναφορές για ανθρώπινες απώλειες από το χτύπημα του εγκέλαδου, ενώ ο διευθυντής του γραφείου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών των Νήσων Σολομώντα, Λότι Γιάτες τόνισε πως έχει δεχτεί αναφορές για κτίρια που κατέρρευσαν σε χωριά στην Μακίρα, το νησί στην πιο κοντινή απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού, όπου κατοικούν περίπου 50.000 άνθρωποι.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ποιές περιοχές επηρεάστηκαν

Το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό είχε αρχικά εκδόσει προειδοποίηση για επικίνδυνα σεισμικά κύματα που πιθανόν να έπλητταν έως και την Χαβάη.

Το USGS είχε αρχικά κάνει λόγο για σεισμική δόνηση μεγέθους 8 βαθμών.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε