Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σεισμός: Ρήγμα σε φράγμα και πανικός στη Νέα Ζηλανδία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ρήγμα που προκλήθηκε σε φράγμα στον ποταμό Κλάρενς από τους σεισμούς που έπληξαν τη Νέα Ζηλανδία προκάλεσε τη διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού, σύμφωνα με το ραδιόφωνο “Radio New Zealand.” Το φράγμα βρίσκεται στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

“Οι κάτοικοι των περιοχών πρέπει να μετακινηθούν σε εδάφη με μεγαλύτερο υψόμετρο, αμέσως,” μεταδίδει το αναφερόμενο ραδιόφωνο, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Στη διάρκεια της νύχτας έγινε σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών, η οποία συνοδεύτηκε από πολλούς μετασεισμούς.

Φόβοι για τσουνάμι

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας υποβάθμισαν τον κίνδυνο ενός καταστροφικού κύματος (τσουνάμι) μετά από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που ακολουθήθηκε από εκατοντάδες μετασεισμικών δονήσεων, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στους 6,1 βαθμούς.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό, όπου σκοτώθηκαν δύο άτομα και έγιναν μεγάλες ζημιές σε δρόμους και στις υποδομές και διεκόπη το ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο, οι αρχές είχαν εκδόσει προειδοποίηση στους κατοίκους για την πιθανότητα ενός τσουνάμι τουλάχιστον 5 μέτρων η οποία ώθησε τον πληθυσμό του νησιώτικου κράτους να καταφύγει σε υψώματα.

Αργότερα όμως, και αφού σημειώθηκαν κύματα μέχρι και τα 2,5 μέτρα στις ακτές της της πρωτεύουσας Ουέλλινγκτον στο Βόρειο Νησί και του Κράισττσερτς στο Νότιο Νησί, οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο τσουνάμι.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ υποσχέθηκε βοήθεια, ενώ ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι είπε σε δημοσιογράφους, “Ήταν το πιό μεγάλο σοκ που θυμάμαι (να έχει συμβεί) στο Ουέλιγκτον. Θα υπάρξουν μεγάλα έξοδα (επιδιόρθωσης) οδών και δομών”.

Ο Κι ανέβαλλε ένα ταξίδι του στην Αργεντινή για μια σειρά συναντήσεων σχετικά με το εμπόριο προτού την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που θα διεξαχθεί στο Περού προς το τέλος της εβδομάδας.

Είπε ότι ήλπιζε να ταξιδέψει σήμερα στο τουριστικό θέρετρο της Καϊκούρα, το οποίο επλήγη περισσότερο από τον σεισμό, και όπου σκοτώθηκε ένα άτομο από κατάρρευση κτιρίου.

Στο Ουέλιγκτον οι κάτοικοι δημιούργησαν κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους που οδηγούν στο ύψωμα Βικτόρια, ενώ περίπου 100 άτομα, μεταξύ των και παιδιά, κατέφυγαν στο χαρακτηριστικό κτίριο της Βουλής, που μοιάζει με κυψέλη.

“Ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα πήγαινα στη Βουλή με τις πιτζάμες μου”, είπε η Γερμανίδα τουρίστρια Άγκατα Μπλαζίνσκι, 35, που κοιμόταν σε ξενώνα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Η πολιτεία πρότεινε στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης ενώ το δίκτυο του τρένου τέθηκε εκτός λειτουργίας για να ελεχθεί για ζημιές. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ουέλινγκτον παρέμεινε ωστόσο σε λειτουργία, παρά κάποιες καθυστερήσεις πτήσεων.

Το Σρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας (NZX) είπε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά, παρότι πολλά γραφεία στην πρωτεύουσα ήταν κλειστά και το προσωπικό του χρηματιστηρίου εργάζεται από το σπίτι του.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας έπεσε στα 0,7086 του δολαρίου ΗΠΑ μετά το σεισμό (από 0,7125), αλλά ανέκαμψε στα 0,7110 του δολαρίου ΗΠΑ.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στο λεγόμενο “Δαχτυλίδι της Φωτιάς”, ένα τόξο 40.000 χλμ ηφαιστείων και υποθαλάσσιων ορυγμάτων που περιβάλλει μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού. Περίπου 90% όλων των σεισμών παγκόσμια σημειώνονται μέσα στην περιοχή αυτή.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε