Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Σεισμός στην Ιταλία: Εικόνες σοκ μετά το πέρασμα του Εγκέλαδου [vids,pics]

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Όλα στο χωριό Αματρίτσε θυμίζουν τον φονικό σεισμό της Λ’ Άκουιλα του 2009. Οι νεκροί από τον φονικό σεισμό που “χτύπησε” την κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης είναι τουλάχιστον 73, οι αγνοούμενοι εκατοντάδες, καθώς επίσης και οι τραυματίες. Οι εικόνες συγκλονιστικές.

Ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά την Ιταλία και ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία της Λ’ Άκουϊλα και τον σεισμό του 2009, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 300 άνθρωποι. Όμως, τα ξημερώματα της Τετάρτης (24.08.2016) στις 3:36 ώρα Ιταλίας (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας) ο σεισμός 6,2 Ρίχτερ συγκλόνισε την κεντρική Ιταλία και έβγαλε χιλιάδες τρομαγμένους κατοίκους στους δρόμους.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες – Στο πρώτο βίντεο, διασώστες προσπαθούν να βγάλουν μια γυναίκα από τα συντρίμμια…

 

 

 

 

 

Τον ένιωσαν μέχρι και στη Ρώμη!

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας ακόμη και στην πρωτεύουσα Ρώμη. Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με τη RAI, βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν 4 χλμ..

Ο σεισμός διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε. Όμως οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στο χωριό Αματρίτσε, το οποίο, σύμφωνα με τον δήμαρχό του, “δεν υπάρχει πια“!

Ψάχνουν με γυμνά χέρια στα ερείπια!

Στο χωριό Αματρίτσε, όλα τα σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί και κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται τόσο Ιταλοί όσο και μετανάστες. Συγγενείς των θυμάτων περιμένουν λίγο έξω από το χωριό για να μάθουν από τους υπεύθυνους της πολιτικής προστασίας αν έχουν εντοπίσει τους ανθρώπους τους που είναι καταπλακωμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Το χωριό είναι κομμένο στα δύο, με εκσκαφείς που προσπαθούν να μετακινήσουν τα ερείπια σε σημεία που δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αντιθέτως, όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν επιζώντες όλοι σωπαίνουν αυτόματα και οι άνδρες της πολιτικής προστασίας μαζί με τους εθελοντές σκάβουν με γυμνά χέρια.

Είναι όλοι εξουθενωμένοι, αλλά ρωτούν ο ένας τον άλλον αν έχουν ακόμη λίγη δύναμη για να συνεχίσουν.

Ο φόβος είναι ο ίδιος ακριβώς της Λ’ Άκουιλα: να μην ξεχαστούν οι νεκροί και οι άστεγοι του Αματρίτσε και των άλλων χωριών που έπληξε ο Εγκέλαδος στην κεντρική Ιταλία, μόλις οι εκατοντάδες δημοσιογράφοι που έσπευσαν εδώ γυρίσουν στη βάση τους.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν θα συμβεί αλλά οι “άνθρωποι του βουνού”, όπως ο δήμαρχος του Αματρίτσε, δεν θέλουν να φύγουν από τα αυτοκίνητα, δεν θέλουν να διανυκτερεύσουν στους καταυλισμούς για να μείνουν από τη μία κοντά στους αδικοχαμένους ανθρώπους και να εξασφαλίσουν από την άλλη ένα βασικό χρονοδιάγραμμα για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Ουτοπία ή ρεαλιστική δυνατότητα; αυτό θα το δείξει μόνο ο χρόνος.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους…

Χείρα βοηθείας από την Ευρώπη

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται η Ιταλία έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τρεις κεντρικές περιοχές της χώρας.

«Οι εικόνες που βλέπουμε είναι φρικτές. Θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ιταλία αν χρειαστεί και οι σκέψεις μας βρίσκονται σήμερα στους ανθρώπους της περιοχής», τόνισε η Μέρκελ σε μια συνέντευξη Τύπου στην Εσθονία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ιταλίας αυτή την ώρα ανάγκης. «Όπως πάντα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ιταλία και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια με όποιον τρόπο μπορούμε», ανέφερε ο Γιούνκερ σε επιστολή του προς τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι την οποία επικαλείται το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Ο Γιούνκερ εξέφρασε τη «θλίψη» του για τον σεισμό και τις ανθρώπινες απώλειες που προκάλεσε και εξέφρασε τα «βαθιά συλλυπητήρια» του ιδίου και της Επιτροπής. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται με τις οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων, τόνισε στην επιστολή του.

Εξάλλου ο ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης ανέφερε σε μια ανάρτησή του – στην ιταλική γλώσσα – στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «στις οικογένειες των θυμάτων», σύμφωνα με το ANSA.

Απουσία Ρέντσι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεν θα συμμετάσχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή Συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Ηγετών, λόγω της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει: «Πριν λίγο επικοινώνησα με τον Μ. Ρέντσι και του εξέφρασα τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στην περιπέτεια που περνάει η γειτονική χώρα. Παρακολουθούμε τα γεγονότα με οδύνη και ευχόμαστε να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα από τις σεισμικές δονήσεις. Παρακάλεσα τον Ιταλό πρωθυπουργό να μεταφέρει τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων».

Δείτε τα tweets

 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε