Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Σεισμός στην Ιταλία: Φόβος και καταστροφή – Εικόνες που συγκλονίζουν [pics, vids]

Ο τρόμος δεν έφυγε ποτέ μετά το σεισμό του Αυγούστου που ισοπέδωσε χωριά όπως το Αματρίτσε. Από το βράδυ της Τετάρτης (26.10.2016) έχει “φωλιάσει” στις ζωές των κατοίκων της κεντρικής Ιταλίας. Το τριπλό χτύπημα του Εγκέλαδου δεν άφησε πίσω μόνο καταστροφές αλλά και τον απόλυτο τρόμο.

Το πρώτο φως της μέρας αποκάλυψε τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους τρεις ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης. Οι μετασεισμοί στις κεντρικές περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια είναι συνεχείς. Μέχρι το πρωί είχαν ξεπεράσει τους 150. Η γη τρέμει συνεχώς και οι κάτοικοι των περιοχών που βρέθηκαν στο “μάτι” του Εγκέλαδου δεν μπορούν να ηρεμήσουν.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Πολίτες που με τις βαλίτσες στα χέρια, όπου έβαλαν όπως όπως μερικά ρούχα, νιώθουν ακόμη ένα μετασεισμό και ο τρόμος τους “αποτυπώνεται” στην κραυγή μιας γυναίκας που αρχίζει να τρέχει. Σε ένα άλλο video, σωστικά συνεργεία και κάτοικοι σώζονται την τελευταία στιγμή όταν μέρος του κτιρίου καταρρέει!

Η στιγμή του δεύτερου σεισμού έχει καταγραφεί στην κάμερα σε περισσότερες δυο περιπτώσεις. Στην πρώτη, παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων καταλαβαίνει πως γίνεται νέος σεισμός αφού έχει προλογίσει video για την πρώτη, ενώ στη δεύτερη νεαρή δημοσιογράφος χάνει την ψυχραιμία της ενώ μεταδίδει από σημείο όπου έχουν σημειωθεί ζημιές.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, ένας ηλικιωμένος 73 ετών έχασε την ζωή του από ανακοπή καρδιάς, ενώ δέκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτζιο και ο ειδικός επίτροπος αρμόδιος για την ανοικοδόμηση Βάσκο Εράνι βρίσκονται από νωρίς το πρωί στις πληγείσες περιοχές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι ζημιές που σημειώθηκαν σε κτίρια του Καμερίνο, των χωριών Βίσσο, Σαντάντζελο Σουλ Νέρα, Ουσσίτα και Μούτσια είναι σαφώς εκτεταμένες. Κατέρρευσε μέρος των προσόψεων σε σειρά εκκλησιών, ενώ εκκενώθηκαν και πολλές ιδιωτικές κατοικίες.

Στο Καμερίνο, επίσης, εκκενώθηκαν οι φυλακές, και οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Ρώμης Ρεμπίμπια. Σε video που έχει καταγραφεί από ελικόπτερο αποτυπώνονται οι ζημιές που σημειώθηκαν στην πόλη.

Ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό της Τετάρτης και μια εκκλησία του 15ου αιώνα στο χωριό Κάμπι. Ο σεισμός και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν αποδείχθηκαν καταστροφικοί για την εκκλησία του Σαν Σαλβατόρε, η οποία είχε μεν υποστεί ζημιές από το σεισμό της 24ης Αυγούστου αλλά αυτή τη φορά δεν άντεξε…

Οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές με έντονο τρόπο και στην περιοχή του χωριού Αματρίτσε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό της 24ης Αυγούστου. Όλοι, σχεδόν οι κάτοικοι ζουν τώρα σε προσωρινά, αντισεισμικά σπίτια αλλά το χθεσινό, νέο χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε και πάλι ψυχολογικό σοκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Euronews, Corriere della Sera, La Repubblica, La Stampa
Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε