Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σεισμός στον Ισημερινό: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα! 77 νεκροί και σχεδόν 600 τραυματίες! Σοκαριστικές εικόνες από το “χτύπημα” του εγκέλαδου

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– 7,8 Ρίχτερ ο σεισμός στον Ισημερινό – Έχει αφήσει πίσω του μέχρι στιγμής τουλάχιστον 77 νεκρούς!
– Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα – Επίσημα οι αρχές λένε πως φοβούνται ότι θα αυξηθεί ο κατάλογος των νεκρών!
– Σωστικά συνεργεία αποστέλλουν η Κολομβία και το Μεξικό για να συνδράμουν στις προσπάθειες των αρχών
– Ο πρόεδρος, Ραφαέλ Κορέα, αποδέσμευσε ένα πακέτο από τον προϋπολογισμό ύψους “περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων” για την αντιμετώπιση της κατάστασης
– Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί στον Ισημερινό από το 1979!
– Συγκλονίζουν οι εικόνες μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση
– Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την τραγωδία

Η Κολομβία και το Μεξικό θα αποστείλουν σωστικά συνεργεία στον Ισημερινό ο οποίος επλήγη χθες το βράδυ (σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 77 ανθρώπων και τον τραυματισμό 588, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό.

Οι ανάγκες και η χρηματοδότηση

“Δεν χρειαζόμαστε τρόφιμα ή άλλα πράγματα όπως αυτό, αλλά αντιθέτως χρειαζόμαστε υποστήριξη σε σωστικά συνεργεία και συνεργεία έρχονται από την Κολομβία και το Μεξικό”, σημείωσε ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Publica από το Βατικανό όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού στον Ειρηνικό προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 77 ανθρώπων και τον τραυματισμό σχεδόν 600 όπως και σημαντικές ζημιές σε πολλές επαρχίες της χώρας

“Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη τραγωδία, ένας σεισμός 7,8 βαθμών είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός σεισμός”, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι αποδέσμευσε ένα πακέτο από τον προϋπολογισμό ύψους “περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων” για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

“Καλώ τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και ενότητα”, σημείωσε επίσης, εκφράζοντας “την αλληλεγγύη του και την απεριόριστη αγάπη του προς τις οικογένειες των θυμάτων”.

“Προς το παρόν ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 77 και υπάρχουν περίπου 588 τραυματίες”, δήλωσε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Γκλας, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό της προεδρίας του Ισημερινού στο Twitter.

Επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώνεται στη χώρα εδώ και δεκαετίες και αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί κι άλλο όταν φτάσουν τα σωστικά συνεργεία στις χειρότερα πληγείσες περιοχές.

Εικόνες καταστροφής

Ο σεισμός αυτός έγινε επίσης αισθητός στο νότιο τμήμα της Κολομβίας, όπως και στο Περού, χωρίς να προκληθούν απώλειες ή ζημιές στις δύο αυτές χώρες. 

 

 

 

 

 

Ανείπωτη τραγωδία

Δυστυχώς η πληροφορία που έχουμε τώρα είναι ότι 41 πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τις προσεχείς ώρες“, έλεγε νωρίτερα ο Γκλας σε δηλώσεις που έκανε στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, αναθεωρώντας επίσης προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού σε 7,8 από 7,6 που είχε ανακοινώσει ο ίδιος νωρίτερα. Και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.

Ο ισχυρότερος από το 1979!

Ο Γκλας, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου εν τη απουσία του προέδρου Ραφαέλ Κορέα στο Βατικανό, επισήμανε εξάλλου ότι ο σεισμός αυτός ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στον Ισημερινό από το 1979 και υπογράμμισε ότι “όλες οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρίσκονται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού για να προστατεύσουν τη ζωή των συμπολιτών τους”.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία.

“Εκφράζουμε την απεριόριστη αγάπη μας στις οικογένειες των νεκρών”, έγραψε στο Twitter, ενώ διέκοψε το ταξίδι του για να επιστρέψει στον Ισημερινό. 

Νωρίτερα είχε εκδοθεί προειδοποίηση για την πρόκληση τσουνάμι και οι αρχές είχαν καλέσει τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις παραλιακές περιοχές. Αργότερα ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι.

Μεγάλες ζημιές

Η κυβέρνηση σημείωσε ότι είναι πιθανόν να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό είναι “σημαντικές”, ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας οι οποίες βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπως και η πόλη Γκουαγιακίλ.

Ο σεισμός σημειώθηκε νωρίς χθες το βράδυ (ώρα Ισημερινού) ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού στον Ειρηνικό σε βάθος 20 χιλιομέτρων και έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα.

Ο δήμαρχος της παραθαλάσσιας πόλης Γκουαγιακίλ Χάιμε Νέμποτ, ο οποίος βρισκόταν σε ταξίδι στην Ισπανία, δήλωσε στην σελίδα του στο Facebook ότι θα συντονίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης από εκεί όπου βρίσκεται.

Ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό στην Γκουαγιακίλ, η οποία αποτελεί έναν πολυσύχναστο σταθμό αναχώρησης των ξένων τουριστών για τα Νησιά Γκαλαπάγκος.

Εικόνες που προβάλλουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης από την Γκουαγιακίλ δείχνουν μια γέφυρα που έχει καταρρεύσει, όπως και μια σκεπή ενός εμπορικού κέντρου, αλλά και τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε καταστήματα στο Κίτο.

Κλείνουν αεροδρόμια

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, οι δημοτικές αρχές της οποίας ανακοίνωσαν αργότερα σήμερα ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα στην πόλη και ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, στις οποίες είχε διακοπεί μετά τον σεισμό.

Την ίδια ώρα στην πόλη Μάντα στην Μανάμπι η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε το κλείσιμο του αεροδρομίου της πόλης λόγω των “σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν στον πύργο ελέγχου του”.

Ο ισχυρός αυτός σεισμός στον Ισημερινό έγινε επίσης αισθητός στο δυτικό τμήμα της Κολομβίας, στην Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου δεν προκλήθηκαν σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν τραυματισμοί ή ζημιές.

Επίσης στο Περού, ένας σεισμός 7,4 βαθμών συγκλόνισε το βόρειο τμήμα της χώρας την ίδια ώρα το Σάββατο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Περού (IGP). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και από τη χώρα αυτή, δεν υπάρχουν θύματα.

Ο ισχυρός αυτός σεισμός στον Ισημερινό σημειώνεται λίγο μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν από την Πέμπτη στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, όπου προκάλεσαν επίσης τον θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου χιλίων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε