Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Σενάριο αλά ελληνικά στη Ρουμανία – Ψάχνουν κυβέρνηση συνεργασίας

Διαπραγματεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχει ξεκινήσει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου.

Η χώρα βρίσκεται σε πολιτική κρίση μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μποκ, την ώρα που το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζουν για μεταρρυθμίσεις. Σας θυμίζει κάτι;

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου και έχει στη διάθεσή του δέκα ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση και να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα, το Κόμμα της Ουγγρικής Μειοψηφίας και η Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας διατηρούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Ουνγκουρεάνου δήλωσε ότι ψάχνει την «καλύτερη φόρμουλα» όσον αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι θα έχει συνομιλίες και με την αντιπολίτευση.

«Οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν, αυτό που θα φέρω εγώ είναι η συμβολή ενός καλού διαχειριστή, που έχει πρώτα απ’ όλα μία λογική αποτελεσματικότητας. Χάρη στις θέσεις που κατείχα, ως δάσκαλος και στη συνέχεια ως ανώτατος αξιωματούχος του ρουμανικού κράτους, ήμουν πάντα πιστός στο δημόσιο συμφέρον και πιστός στα εθνικά συμφέροντά μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

Ζήτησε και ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη για τη νέα κυβέρνηση αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ρουμανίας. «Προτεραιότητά μου είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ρουμανίας» υπογράμμισε.

Πολλοί από τους υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης αναμένεται να διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Mediafax. Ανάμεσά τους, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Κατάλιν Πρεντόιου, Εξωτερικών Κριστιάν Ντιακονέσκου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λεονάρ Ορμπαν και Παιδείας Ντανιέλ Φουνερίου.

Αντίθετα, αλλαγές αναμένονται στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτα εγκρίθηκε η νέα δόση του δανείου, μετά κατέρρευσε η κυβέρνηση στη Ρουμανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε