Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Σερβία: Σημάδια βελτίωσης της οικονομίας αναμένει η κυβέρνηση από το τέλος του 2014

Σερβία: Σημάδια βελτίωσης της οικονομίας αναμένει η κυβέρνηση από το τέλος του 2014

Σημάδια βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου στη Σερβία, αλλά και αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία της αναμένει στα τέλη του 2014 και μέχρι το 2015 η κυβέρνηση της Σερβίας, με βάση τα οικονομικά μέτρα που υιοθέτησε πρόσφατα.

Την παραπάνω εκτίμηση διατύπωσε ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών Λαζάρ Κρστιτς, επισημαίνοντας ότι “μετά βεβαιότητας δεν θα υπάρξει αύξηση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, όμως η απασχόληση θα αυξηθεί στον ιδιωτικό τομέα και όπου υπάρχει ζήτηση, καθοδηγούμενη από το κέρδος”.

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, που επικαλέστηκε ο κ. Κρστιτς, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο δημόσιος τομέας, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων επιχειρήσεων, αριθμεί περί τους 740.000 εργαζομένους.
Με βάση τα στοιχεία για τον Οκτώβριο, ο μέσος ακαθάριστος μισθός στον δημόσιο τομέα και τις δημόσιες επιχειρήσεις ανήλθε σε 70.000 δηνάρια (55.000 καθαρός μισθός), που είναι 26% υψηλότερος σε σχέση με το εθνικό μέσο όρο και 50% υψηλότερος, σε σχέση με τον μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός τόνισε ότι η πρόσφατη απόφαση των συνδικάτων να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας δεν ήταν στη σωστή κατεύθυνση και τους κάλεσε να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου το σχέδιο τροποποίησης του νόμου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

“Το νομοσχέδιο για την εργασία είναι σημαντικό για εμάς, όμως είναι επίσης σημαντικό να υιοθετηθεί μέσω του κοινωνικού διαλόγου και με την επίτευξη συναίνεσης, όσο αυτή είναι εφικτή, ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους οικονομικούς φορείς και πάνω απ’ όλα τους εργαζομένους, τα δικαιώματα των οποίων ορίζονται μέσα από το νόμο”, είπε.

Διευκρίνισε δε, ότι αν και το υπουργείο δεν είναι ο άμεσα υπεύθυνος για τη διαδικασία αυτή, είναι έτοιμο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, καθώς “είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την ευημερία στη χώρα και στην πραγματική οικονομία, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα”.

Ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος προβλέπει τη σύσταση ενός ταμείου υποστήριξης με κεφάλαια 20 δισ. δηναρίων, για την αποπληρωμή αποζημιώσεων σε εργαζόμενους που θα απολυθούν από επιχειρήσεις που τίθενται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης, αλλά και την χρηματοδότηση προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης, καθώς και ειδικών μέτρων για την απασχόληση και κοινωνικά προγράμματα.

Ο κ. Κρστιτς είπε ότι το εν λόγω ταμείο δημιουργήθηκε με βάση την πρόβλεψη ότι 15.000-20.000 εργαζόμενοι πρόκειται να χάσουν τις δουλειές τους, καθώς και ότι οι οικονομικές καταστάσεις κάθε επιχείρησης σε αναδιάρθρωση θα επανεξεταστούν, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν και κατά πόσο η καθεμία από αυτές είναι σε θέση να λειτουργεί, μετά την απαλλαγή της από το χρέος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός

Σερβία: Οι EULEX, KFOR και UNMIK να παραμείνουν στο Κόσοβο

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την ΕΕ μπορεί να αναβληθούν λόγω Κοσόβου

Κόσοβο: Οι δημοτικές εκλογές στο επίκεντρο της συνάντησης της Κ. Άστον με τον πρωθυπουργό

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε