Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Σφαγή 85 αμάχων καταγγέλλει το καθεστώς Καντάφι – ΝΑΤΟ: «Δεν υπάρχουν στοιχεία»

ΦΩΤΟ REUTERS

33 παιδιά, 32 γυναίκες και 20 άνδρες σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ σύμφωνα με την Τρίπολη.

Εκπρόσωπος του καθεστώτος Καντάφι κατηγόρησε τη Συμμαχία ότι σκότωσε 85 αμάχους στο χωριό Μάτζερ, νότια της πόλης Ζλίτεν, στην δυτική Λιβύη, πόλη όπου διεξάγονται μάχες. “Εξαπολύθηκε επίθεση στο χωριό ώστε να επιτραπεί στους εξεγερμένους να εισέλθουν στη Ζλίτεν από το νότο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ σε μια ομάδα δημοσιογράφων που μεταφέρθηκαν επί τόπου.

“Μετά τις τρεις πρώτες βόμβες που έπεσαν γύρω στις 23:00 (24:00 ώρα Ελλάδας) οι κάτοικοι έσπευσαν στα σπίτια που βομβαρδίστηκαν προσπαθώντας να διασώσουν τους οικείους τους. Χτυπήθηκαν από άλλες τρεις βόμβες”, είπε ο Ιμπραχίμ καταγγέλλοντας τη “σφαγή” στο χωριό, το οποίο βρίσκεται περίπου 10 χλμ. από τη Ζλίτεν.

Το ΝΑΤΟ δικαιολόγησε τους βομβαρδισμούς στη Ζλίτεν, ενώ επεσήμανε ότι δεν έχει αποδείξεις πως στη διάρκεια των επιθέσεων έχασαν τη ζωή τους άμαχοι, όπως ισχυρίζεται το λιβυκό καθεστώς. Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ρολάντ Λαβουά ο στόχος ήταν “νόμιμος”.

Επρόκειτο για δύο παλιά αγροτικά κτίρια τα οποία χρησιμοποιούσαν τα στρατεύματα του Καντάφι για στρατιωτικούς σκοπούς. “Ήταν ξεκάθαρα στρατιωτικός στόχος”, υπογράμμισε ο Λαβουά.

Πάντως η κρατική λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες φαίνονται απανθρακωμένα πτώματα τουλάχιστον τριών παιδιών κάτω των 10 ετών σε νοσοκομείο, καθώς και γυναικών και παιδιών που νοσηλεύονται.

Επίσης, αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν ένα λιβυκό πολεμικό πλοίο που ήταν αραγμένο στο λιμάνι της Τρίπολης αφού παρατήρησαν ότι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι έπαιρναν όπλα από τη φρεγάτα, τα οποία ενδέχεται να χρησιμοποιούνταν σε επιθέσεις.

Η φρεγάτα επλήγη και υπέστη σοβαρές ζημιές, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ συνταγματάρχης.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε και πέμπτο γύρο κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Καντάφι, με στόχο οικονομικές οντότητες με τις οποίες η ΕΕ θεωρεί ότι συνδέεται άμεσα. Ανάμεσα στις οντότητες στις οποίες επιβάλλονται νέες κυρώσεις είναι η εταιρία αλ Σαχάρα (πετρελαϊκός τομέας) και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κέντρων Διοίκησης (ODAC), δύο δημόσιοι φορείς της Λιβύης οι οποίοι “συνδέονται άμεσα” με τον Καντάφι.

Εξάλλου μια ακόμη κυβέρνηση, αυτή του Καναδά, αποφάσισε να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα τους διπλωμάτες από τη Λιβύη που εκπροσωπούν το καθεστώς Καντάφι, καλώντας τους να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως.

Η απόφαση εντάσσεται στις προσπάθειες του Καναδά να απομονώσει πολιτικά το καθεστώς Καντάφι. Διατάχθηκε επίσης να διακοπεί η πρόσβαση των διπλωματών στους τραπεζικούς λογαριασμούς της πρεσβείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιβύη: Προς την αλ Ζαουίγια κατευθύνονται οι εξεγερμένοι

Διαψεύδουν τον θάνατο του Χάμις Καντάφι

Υγρός τάφος για 1.500 πρόσφυγες η Μεσόγειος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε