Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

“Σφάζονται” για χάρη της…Μέρκελ!

Οι δύο σύμμαχοι Μέρκελ και Βεστερβέλερ τα έχουν βρει σκούρα. Ο ένας στέλνει μήνυμα στο κινητό και η άλλη ψάχνει να δει από που θα...της έρθει η μαχαιρία! ΦΩΤΟ REUTERS
Οι δύο σύμμαχοι Μέρκελ και Βεστερβέλερ τα έχουν βρει σκούρα. Ο ένας στέλνει μήνυμα στο κινητό και η άλλη ψάχνει να δει από που θα...της έρθει η μαχαιρία! ΦΩΤΟ REUTERS
Βγήκαν τα μαχαίρια στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ μετά την μεγάλη ήττα στις εκλογές στην Ρηνανία – Βεσφαλία

 

Πέντε μέρες μετά τις εκλογές και το στρατόπεδο της Μέρκελ θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Μετεκλογικές δονήσεις ζει η Ανγκελα Μέρκελ µετά το στραπάτσο των κεντροδεξιών κομμάτων στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία την περασµένη Κυριακή. Η γερµανίδα καγκελάριος δέχεται ανοιχτά κριτική για τον χειρισμό της κρίσης του ευρώ, αλλά και την απόφασή της να βάλει στον πάγο τις φοροαπαλλαγές μέχρι και το 2012.
 
Στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό βγήκαν τα µαχαίρια. Οι Χριστιανοκοινωνιστές CSU της Βαυαρίας διά του πρωθυπουργού Χορστ Ζεεχόφερ καθιστούν συνυπεύθυνους για την εκλογική ήττα τους Φιλελεύθερους, «επειδή επέµειναν σε γενικόλογες συζητήσεις χωρίς πρακτικό αποτέλεσµα», εννοώντας την επιµονή των Φιλελεύθερων σε «ανεδαφικές» φοροαπαλλαγές. Εντονη είναι η κριτική που δέχεται η καγκελάριος και για «ελλιπή ενηµέρωση» σχετικά µε τις αποφάσεις του ΕCΟFΙΝ την περασµένη Κυριακή. Με όλα αυτά, η ριζοσπαστική «Αριστερά» κάλεσε τη Μέρκελ να θέσει θέµα εµπιστοσύνης της Βουλής, για να διαπιστωθεί αν πράγµατι τη διαθέτει.
 
Η κυβέρνηση του Βερολίνου διέψευσε πάντως ως «παντελώς αστήρικτα» δηµοσιεύµατα ότι στην κρίσιµη συνεδρίαση του ΕCΟFΙΝ την περασµένη Κυριακή είχε απαιτήσει να πάρει την προεδρία της ΕΚΤ ως αντιστάθµισµα για το «ναι» στο πακέτο των 750 δισ. στήριξης του ευρώ. Σύµφωνα µε πληροφορίες της εφηµερίδας «Ηandelsblatt», η γερµανική αντιπροσωπεία είχε πιέσει να οριστεί ο διευθυντής της Μπούντεσµπανκ Αξελ Βέµπερ διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, όταν ο γάλλος τραπεζίτης θα αποχωρήσει από πρόεδρος της ΕΚΤ τον Οκτώβριο του 2011.
 
Ελλειµµα ηγεσίας στην Ε.Ε. διαπιστώνει ο πρώην καγκελάριος Χέλµουτ Σµιτ. Βερολίνο και Παρίσι αντέδρασαν πολύ αργά στην ελληνική κρίση, γράφει ο Σµιτ σε άρθρο του στην εβδοµαδιαία εφηµερίδα «Die Ζeit». Οπως σηµειώνει, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί ήταν τουλάχιστον από τον Ιανουάριο ενήµεροι µέσω του ΔΝΤ για την κρίση χρέους της Ελλάδας.
 
Από τον Φεβρουάριο ήταν αναµενόµενο ότι οι κερδοσκόποι θα αξιοποιούσαν την ευκαιρία, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες ήταν σε αναµονή και η Μέρκελ σκεφτόταν «πώς θα ανοίξει η δυνατότητα αποποµπής µιας υπερχρεωµένης χώρας από την ευρωζώνη». Ετσι, µέσα σε λίγες εβδοµάδες η ελληνική κρίση εξελίχθηκε σε κρίση του ευρώ. 

«Το ευρώ είναι το κοινό παιδί της Γαλλίας και της Γερµανίας», τονίζει ο Σµιτ. «Εάν Μέρκελ και Σαρκοζί ακολουθήσουν κοινή γραµµή, αν λάβουν υπόψη και τη συµβουλή του Τρισέ, του προέδρου του ΔΝΤ Στρος-Καν και του Γιούνκερ, µπορούµε να ξεπεράσουµε αυτήν την κρίση. Αν όµως δοθεί προτεραιότητα σε εθνικούς ή µικροκοµµατικούς υπολογισµούς, τότε τα ευρωπαϊκά εθνικά κράτη θα περιθωριοποιηθούν». 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε