Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Σφοδρές μάχες σε Χαλέπι και Δαμασκό – Δεκάδες νεκροί στη Χάμα

Σφοδρές μάχες σε Χαλέπι και Δαμασκό – Δεκάδες νεκροί στη Χάμα

Για πιθανή “σφαγή” κάνει λόγο το Συριακό παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Χάμα όπου δεκάδες άμαχοι και σύροι αντάρτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί τι συνέβη στη συνοικία Αλ Άρμπαϊν την Πέμπτη το πρωί, αφού, όπως διευκρίνισε, ήταν κομμένες οι τηλεφωνικές γραμμές.

Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που διευθύνουν τις κινητοποιήσεις επί του πεδίου, έκαναν λόγο για “σφαγή” αναφέροντας το θάνατο σχεδόν 50 ανθρώπων, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά. Ο απολογισμός αυτός δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και ελεύθεροι σκοπευτές του συριακού στρατού έχουν λάβει θέσεις στις σκεπές κτιρίων στη συνοικία αυτή.

Από την πλευρά του, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι η πόλη Χάμα “σφυροκοπήθηκε” από το στρατό νωρίς το πρωί της Πέμπτης με την υποστήριξη του βαρέως πυροβολικού και επιθετικών ελικοπτέρων.

Δεν μπόρεσε ο ΟΗΕ να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε τη λύπη της γιατί δεν κατέστη δυνατό να εισέλθει χθες στο Χαλέπι για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, λόγω του στρατιωτικού αποκλεισμού της δεύτερης μεγαλύτερης συριακής πόλης.

Οι άμαχοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις και συνεχίζουν να αναζητούν καταφύγιο στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα τζαμιά της οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας. Σύμφωνα με την Αρμοστεία, 7.200 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε 45 σχολεία και έξι κοιτώνες.


Σφοδρές μάχες σε Χαλέπι και Δαμασκό

Οι δυνάμεις του προέδρου ‘Ασαντ συνέχισαν σήμερα τους βομβαρδισμούς σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στη Δαμασκό και στο Χαλέπι.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) επιβεβαίωσε ότι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη δέκα τραυματίστηκαν στο Γιαρμούκ, στην περιοχή της Δαμασκού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία. 

Η κατάσταση των προσφύγων στη Συρία ανησυχεί την HCR. Μέσα σε μια μόνο ημέρα 700 πρόσφυγες επισκέφθηκαν το γραφείο της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ στη Δαμασκό για να ζητήσουν βοήθεια και συμβουλές, είπε η Φλέμινγκ.

Η κλιμάκωση της βίας στοίχισε χθες τη ζωή 179 ανθρώπων, σύμφωνα με μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση. Διαδηλώσεις αναμένονται στη χώρα ύστερα από έκκληση αντικαθεστωτικών οργανώσεων με συνθήματα όπως “Ντέιρ Εζόρ, η νίκη έρχεται από την Ανατολή”, μια περιοχή στην οποία ο στρατός πραγματοποίησε σφοδρή επιχείρηση.

Ο στρατός συνεχίζει τις μάχες με τους αντάρτες στη συνοικία Τανταμούν της Δαμασκού, που γειτονεύει με τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μάχες ξέσπασαν επίσης στα περίχωρα του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Μαρτζ ελ Σουλτάν στην επαρχία της Δαμασκού. Ο στρατός είχε πάρει υπό τον έλεγχό του πριν από μια εβδομάδα την πρωτεύουσα, ύστερα από σφοδρές μάχες και επιδιώκει να εκκαθαρίσει τους θύλακες της αντίστασης.

Προς ψήφιση σχέδιο απόφασης των αραβικών χωρών

Στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση ένα σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν οι αραβικές χώρες και υποστηρίζει η Δύση για να καταγγείλουν το σφυροκόπημα των πόλεων από το συριακό στρατό και να ζητήσουν μια πολιτική μετάβαση. Η πρωτοβουλία αυτή είναι κυρίως συμβολική, η οποία ωστόσο θα μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις επί του καθεστώτος Ασαντ αν ψηφιστεί μαζικά από τις 193 χώρες μέλη. Ωστόσο η Μόσχα που δέχεται σήμερα μεγάλη συριακή οικονομική αντιπροσωπεία, είπε ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο απόφασης.

Διαβάστε

Πάνω από 45.000 πρόσφυγες από την Συρία στην Τουρκία

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε