Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Σφοδρές μάχες στη Συρία – Επιθέσεις σε αεροδρόμια

Σφοδρές μάχες στη Συρία – Επιθέσεις σε αεροδρόμια

Σύροι αντάρτες εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων που φρουρούν το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι, που παραμένει κλειστό λόγω της βίας, καθώς και το αεροδρόμιο στην Ιντλίμπ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκατοντάδες μαχητές του ισλαμιστικού Μετώπου αλ Νόσρα και των ταξιαρχιών Άχραρ αλ Σαμ συνέχιζαν στο μεταξύ την επίθεση σε θέσεις του στρατού, με την υποστήριξη πυροβολικού, και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Ταφτάναζ, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, ανέφερε η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση.

Την προηγουμένη, οι μαχητές είχαν διεισδύσει στο αεροδρόμιο της Ταφτάναζ πυροδοτώντας ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά στην είσοδό του, αλλά ακολούθως απωθήθηκαν από τον στρατό, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, στην επίθεση παίρνουν μέρος έως και 800 μαχητές.

Μια πηγή των ένοπλων δυνάμεων μέσα στο ίδιο αεροδρόμιο ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διεξάγονται μάχες «εδώ και 48 ώρες χωρίς διακοπή», και πρόσθεσε ότι η έκρηξη που προκάλεσαν οι αντάρτες τους επέτρεψε «να παρεισφρήσουν στο εσωτερικό του αεροδρομίου».

Οι δυνάμεις που έχουν την ευθύνη για τη φύλαξη του αεροδρομίου ακολούθως σκότωσαν «έναν μεγάλο αριθμό (μαχητών) που παρεισέφρησαν» σε αυτό, «αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν πέραν της περίφραξής» του, είπε η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρινίζοντας πως πλέον οι μάχες συνεχίζονται έξω από τον χώρο του αεροδρομίου.

Μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιώτες εκτυλίσσονταν επίσης τη νύχτα στην περίμετρο του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαλέπι, του μεγαλύτερου στη Συρία, που παραμένει κλειστό σχεδόν από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, καθώς αντάρτες πολιορκούν τις δυνάμεις της 80ής ταξιαρχίας οι οποίες το φρουρούν, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Στο ίδιο το Χαλέπι ο στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τμήματα της συνοικίας Σάχουρ, στο ανατολικό κομμάτι της πόλης, καθώς και τις πόλεις Μάρεα και Άζαζ, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, κατά την ΜΚΟ αυτή.

Στην ανατολική Συρία τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Ντέιρ Εζόρ, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας.

Οι αντάρτες ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην πόλη Ντέιρ Εζόρ και στα σύνορα με το Ιράκ, καθώς και το αεροδρόμιο Χαμντάν, στην μεθοριακή πόλη Μπουκάμαλ.

Επεισόδια αναφέρθηκαν ακόμα βόρεια της Δαμασκού, ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα συνέχιζαν να βομβαρδίζουν την Νταράγια, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Παράλληλα ο στρατός βομβάρδισε την Μπέιτ Σάχεμ, κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, καθώς και την Μλέιχα, όπου την προηγουμένη ένας αεροπορικός βομβαρδισμός είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών.

Ένας πρώτος προσωρινός απολογισμός της ΜΚΟ αυτής έκανε λόγο για τουλάχιστον 19 ανθρώπους νεκρούς σήμερα, περιλαμβανομένων οκτώ πολιτών οι οποίοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή στην Ντούμα, μια συνοικία βορειοανατολικά της Δαμασκού.

Διαβάστε

Αμερικανός ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων απήχθη στη Συρία

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε