Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Σφραγίζουν το μέλλον της Κύπρου στο Eurogroup – Συμφωνία για κούρεμα 29% εως 32% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ

Σφραγίζουν το μέλλον της Κύπρου στο Eurogroup – Συμφωνία για κούρεμα 29% εως 32% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ

– To Eurogroup αποφασίζει την επόμενη μέρα της Κύπρου
– Δανειστές και Αναστασιάδης κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία επιβεβαιώνουν Γ. Ομήρου και Α. Κυπριανού
– Για “ευρεία συμφωνία” των υπουργών Οικονομικών μίλησε ευρωπαϊκή πηγή
– Κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου
– Ευρωπαϊκή πηγή ανεβάζει το ύψος του κουρέματος στο 40% 
– Είχε προηγηθεί πρόταση σοκ της τρόικας για κούρεμα 60%
– Αδιευκρίνιστο τι θα γίνει με το χρέος της Λαϊκής Τράπεζας στο ELA
– Συνεχείς επαφές Αναστασιάδη με Μπαρόζο και Ρομπάι μέχρι το τελευταίο λεπτό

Στο δίλημμα των δανειστών μνημόνιο και κούρεμα καταθέσεων ή χάος και χρεοκοπία, η Κύπρος επέλεξε το δεύτερο. Τα περιθώρια ελιγμών ήταν μηδαμινά. Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, διαπραγματευόταν για ώρες με τους δανειστές αλλά λίγο πριν από τις 02:00 τα ξημερώματα ήρθε η πληροφορία για κατ’ αρχήν συμφωνία.

Μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε τόσο από τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου όσο και από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, που μίλησε στο BBC.

Η προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου διαμορφώθηκε στο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν ο Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει να περιμένουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας», το οποίο υπόκειται στην έγκριση του Eurogroup, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ομήρου, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου της Δημοκρατίας κατά την απουσία του κ. Αναστασιάδη.
Αμέσως μόλις επιτευχθεί η κατ’ αρχήν συμφωνία, ο πρόεδρος της Κύπρου επικοινώνησε με τη Λευκωσία για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς που περίμεναν στο… ακουστικό τους, στο προεδρικό μέγαρο.

Η συμφωνία

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Ευρωπαϊκή πηγή μιλά για κούρεμα 40%.
Ο Γιαννάκης Ομήρου εκτίμησε πως με τη συμφωνία αυτή θα σωθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Ωστόσο, παρέμενε ανοικτό το εάν η ρευστότητα που έχει χορηγηθεί στη Λαϊκή Τράπεζα από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού ELA, ύψους 9 δισ. ευρώ, θα «φορτωθεί» στην Τράπεζα Κύπρου, απαιτούσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, ο δανεισμός της Τράπεζας Κύπρου από την ΕΚΤ μέσω ELA θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί, όπως και η δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, κάτι που σημαίνει ότι η Λαϊκή Τράπεζα ουσιαστικά θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.
Πηγές στην Λευκωσία που δεν θέλησαν να κατονομαστούν ανέφεραν ότι η συμφωνία προβλέπει ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι από 29% ως 32% και ότι αυτό έμενε να «κλειδώσει» στις συζητήσεις τεχνοκρατικού επιπέδου. Οι καταθέσεις αυτές ενδέχεται να «παγώσουν» κατά την διάρκεια της διαδικασίας, ανέφεραν οι πηγές του Reuters.

Νωρίτερα, η τρόικα είχε κάνει μια πρόταση ΣΟΚ: «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά 60%, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει “bail-in” των μη ασφαλισμένων καταθετών την Λαϊκή – δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.

Ευρωπαϊκή πηγή χαρακτήρισε «σχετικά εύκολο» το να συμφωνήσουν στην πρόταση αυτή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. «Είμαστε σε στενή επαφή με όλες τις χώρες της ευρωζώνης. . . υπάρχει ευρεία συμφωνία», είπε. Το Eurogroup αναμενόταν να συζητήσει σε βάθος σχετικά με τη συμφωνία, αλλά το περιεχόμενό της δεν αναμενόταν να μεταβληθεί σε σημαντικό βαθμό, κατά τις πηγές του Reuters.


Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων μέχρι την τελευταία στιγμή

Το Eurogroup επρόκειτο να αρχίσει στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής. Πήρε αναβολή δυο ωρών. Δεν άρχισε ούτε στις 21:00. Πήγε για τις 22:00. Ούτε και τότε άρχισε.  Περίπου στις 22:45 μεταδόθηκε η πληροφορία πως η συνεδρίαση ξεκίνησε. Ξαφνικά όμως, το twitter πήρε φωτιά. Άρχισαν τα μηνύματα πως το Eurogroup δεν είχε ξεκινήσει. Κι ας είχε βγει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, να δηλώσει πως η κρίσιμη συνεδρίαση ξεκίνησε και απαιτείται ψυχραιμία.

Αποδείχθηκε ότι το Eurogroup δεν είχε ξεκινήσει. Πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ απλώς ενημέρωνε τους υπουργούς Οικονομικών για τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου και τους Ζοζε Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπάι, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι. Την ίδια ώρα διαδόθηκε πως το Eurogroup θα έπαιρνε αναβολή για τις 7:00 το πρωί της Δευτέρας κάτι όμως που δεν ισχύει και ο Ντάισεμπλουμ χαρακτήρισε κουτσομπολιό…

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κύπρου συνέχιζε τις διαπραγματεύσεις.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν έκανε βήμα πίσω στην απαίτηση για συγχώνευση της τράπεζας Κύπρου με την Λαϊκή. Οι πολικοί αρχηγοί στην Κύπρο πρότειναν να επωμιστούν όλες οι τράπεζες τα 9,2 δισ. που χρωστά η Λαϊκή στο ELA, μετέδωσε το newsit.com.cy. Αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. 
Και η τρόικα πρότεινε «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου κατά 50%-60%. Μια πρόταση που δεν έγινε δεκτή από την κυπριακή πλευρά.

Η εμμονή του ΔΝΤ προκάλεσε νωρίτερα φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Αναστασιάδη και την Κριστίν Λαγκάρντ. «Αν επιμείνετε, θα γυρίσω στην Κύπρο, θα παραιτηθώ και θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, να αποφασίσει ο κυπριακός λαός», φέρεται να είπε ο κ. Αναστασιάδης, προειδοποιώντας πως «θα το μετανιώσετε!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παίζουν με την αγωνία ενός ολόκληρου λαού! Δεν έχει ξεκινήσει το Eurogroup – Απείλησε με παραίτηση ο Αναστασιάδης

Έκρηξη σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου

Μυστικό σχέδιο επαναπατρισμού των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο

Δραματικές ώρες για την Κύπρο! Τινάζει τα πάντα στον αέρα ο Αναστασιάδης – «Δε δέχομαι τη συγχώνευση, γυρίζω στην Κύπρο και παραιτούμαι!» απείλησε

Με εντολή Αναστασιάδη «παγώνει» η εξαγορά των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς! Αποφασισμένος για… καβγά στο Eurogroup ο Κύπριος πρόεδρος

Συγχώνευση Κύπρου – Λαϊκής ή χρεοκοπία το δίλημμα των Ευρωπαίων στον Αναστασιάδη – Σε πλήρη εξέλιξη το θρίλερ των Βρυξελλών για την Κύπρο

“Στέγνωσαν” τα ΑΤΜ στην Κύπρο – Αναλήψεις εως 100 ευρώ

Οι Βρυξέλλες κρίνουν και την αγορά των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς

Έφυγαν… καρέκλες στο προεδρικό! Αναστασιάδης σε Βελκουλέσκου: Δε σε αντέχω άλλο! Όλο το παρασκήνιο

Ξεκινάει το θρίλερ για την Κύπρο στις Βρυξέλλες

Από το Νοέμβριο του ’11 είχε προειδοποιήσει η τρόικα την Κύπρο – Στο Eurogroup κρίνεται το μέλλον της – Oι απαιτήσεις του ΔΝΤ που έφεραν την εμπλοκή

Ανέλαβε δράση ο Αρχιεπίσκοπος: “Θα παρακαλέσω τους Ρώσους να μη φύγουν από την Κύπρο” – video

H Ρωσία “νίπτει τας χείρας της” για την Κύπρο

“Πάρτε τα χρήματά σας και τρέξτε” – Ο N.Farage μιλά για το “έγκλημα” στην Κύπρο

Νέο χαστούκι από Σόιμπλε: Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν θα δοθεί η βοήθεια στην Κύπρο

Όλι Ρεν: Μετά το κουράγιο Έλληνες και κουράγιο Κύπριοι

Στο Eurogroup “παίζεται’ το μέλλον της Κύπρου – Το ολονύχτιο θρίλερ και η εμπλοκή με το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ στραγγαλίζει την Κύπρο – Νέες απαιτήσεις, εμπλοκή και μεταμεσονύχτιο θρίλερ – Όλα κρίνονται στις Βρυξέλλες

Συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου με τις ευλογίες του Eurogroup – Με «κούρεμα» καταθέσεων σώζονται τράπεζα Κύπρου και ταμεία Πρόνοιας

Σώζεται η τράπεζα Κύπρου – Κατ’ αρχήν συμφωνία για «κούρεμα» 25% σε όλες τις τράπεζες – Στις Βρυξέλλες θα παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος

Νέο δραματικό μήνυμα Αναστασιάδη στο twitter: Παλεύουμε να σώσουμε την οικονομία

“Η ΕΚΤ γνώριζε για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο πριν την ένταξή της στην ευρωζώνη”

Οι Γερμανοί προτείνουν να χρεοκοπήσει η Κύπρος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε