Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σίγησε η φωνή της Τσαβέλα Βάργας

Σίγησε η φωνή της Τσαβέλα Βάργας

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 χρόνων άφησε την τελευταία της πνοή η “γυναίκα με το κόκκινο πόντσο”.

Η διάσημη τραγουδίστρια Τσαβέλα Βάργκας «έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή», σε ηλικία 93 ετών, την Κυριακή “με το Μεξικό στην καρδιά της” έπειτα από μία πολυτάραχη ζωή γεμάτη μουσική και αλκοόλ, λίγο αφότου εκπλήρωσε το όνειρο της ζωής της να ταξιδέψει στην Ισπανία και να αποτίσει φόρο τιμής στον ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Η «γυναίκα με το κόκκινο πόντσο», που έφθασε στο απόγειό της δόξας της στις δεκαετίες του ’60 και ’70, με τραγούδια χαρακτηριστικά της παραδοσιακής μουσικής ‘ραντσέρα’ -το « Λα Γιορόνα» (κλαψιάρα), «Πιένσα εν Μι» (σκέψου με) και το «Ούλτιμο Τράγο» (τελευταία ρουφηξιά)– «πέθανε όπως έζησε, δίνοντάς μας ένα δίδαγμα δύναμης και αξιοπρέπειας», όπως δήλωσε η φίλη της Μαρία Κορτίνα, που την συνόδευε στα μουσικά της βήματα κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Γεννημένη ως Ισάβελ Λισάνο Βάργκας, η Τσαβέλα ήλθε στη ζωή στις 19 Απριλίου 1919 στο Σαν Χοακίν ντε Φλόρες στην Κόστα Ρίκα, καρπός του γάμου του διοικητή της αστυνομίας με μία απλή νοικοκυρά.

«Όταν γεννήθηκα αντί να κλαίω, τραγουδούσα», συνήθιζε να λέει η ίδια .

Η Τσαβέλα Βάργκας μετανάστευσε σε ηλικία 17 ετών στο Μεξικό, μη αντέχοντας την υπερσυντηρητική κοινωνία της χώρας της, όπου δεν μπορούσε να ξεδιπλώσει το μουσικό ταλέντο της, αλλά ούτε και να ζήσει ελεύθερα την ομοφυλοφιλία της. «Ζούσα μέσα σε μία κόλαση», «σαν ένα παράξενο ζώο», τόνιζε η ίδια.

Όπως η Γαλλίδα Εντίθ Πιαφ, όπως τη συνέκρινε ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της τραγουδώντας στους δρόμους. Είναι στην Λεωφόρο Ινσουρχέντες που την ανακάλυψε σε ηλικία 30 ετών ο ‘πατριάρχης’ της μεξικανικής μουσικής Χοσέ Αλφρέδο Χιμένες, ο οποίος έμελλε να γίνει και ο συνθέτης των πρώτων μεγάλων επιτυχιών της. Επόμενος μεγάλος συνθέτης που έγραψε γι’ αυτήν ήταν ο Αγκουστίν Λάρα.

Στη δεκαετία του 40, η Βάργκας συνδέθηκε με στενή φιλία με τους διάσημους ζωγράφους Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα, ενώ στα τέλη της επόμενης δεκαετίας η φήμη της ξεπέρασε τα μεξικανικά σύνορα κι έγινε κυρίως γνωστή στο παραθεριστικό κέντρο του Ακαπούλκο, όπου τραγούδησε στους γάμους της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ενώ εκεί γνώρισε και την Άβα Γκάρντνερ.

Μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε λόγω του αλκοολισμού της, η Βάργκας ανένηψε ξανά στη δεκαετία του ’90 με μία μεγάλη παγκόσμια περιοδεία, η οποία την έφερε να ερμηνεύσει τις μεγάλες επιτυχίες της σε ονομαστές αίθουσες συναυλιών, όπως το Ολυμπιά στο Παρίσι, ή το Κάρνεγκι Χολ στη Νέα Υόρκη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε