Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Σίλβιο: “Όσοι δεν στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή και τη Γερουσία, θα πρέπει να θεωρηθούν προδότες”

Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα, πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης. Οι βουλευτές του, του κάνουν αντάρτικο.

Να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, ζήτησε από τους συμπατριώτες του ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, κατά τη διάρκεια τελετής που οργανώθηκε στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας, για να τιμηθεί η μνήμη πολιτικού θύματος του φασισμού.

    «Τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, τον τρόπο ζωής μας, τη συμπεριφορά και την εργασία μας», δήλωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «όλοι θα είναι πρέπει να επιδείξουν πνεύμα αυτοθυσίας και καινοτόμο διάθεση, αντιμετωπίζοντας και δύσκολες επιλογές που μπορεί να παρουσιάζονται ως μη δημοφιλείς».

 

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Repubblica: "Απόδραση από το PDL. Οι αντάρτες έφτασην ήδη τους 20. Δεν παραιτούμαι επιμένει ο Μπερλουσκόνι"

  Σχετικά με το μέλλον της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», είκοσι «αντάρτες» της ιταλικής κεντροδεξιάς φαίνεται πως είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον πρωθυπουργό, συγκροτώντας νέα, αυτόνομη, κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτή η κίνηση θα στερούσε από την παρούσα κυβέρνηση την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή, επισημοποιώντας με τον τρόπο αυτό την κυβερνητική κρίση.

    Παρά ταύτα, πριν από λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, τόνισε: Κάναμε όλους τους αναγκαίους υπολογισμούς και η κυβέρνησή μας, χαίρει της απαιτούμενης υποστήριξης στο κοινοβούλιο».

    «Η επιστολή μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε θετικές αντιδράσεις εκ μέρους όλων των εταίρων μας, αλλά και του προέδρου Ομπάμα. Όσοι δεν στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή και τη Γερουσία, πάντως, θα πρέπει να θεωρηθούν προδότες», πρόσθεσε ο Σ. Μπερλουσκόνι.

    Οι αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν ότι η εβδομάδα, που ξεκινά αύριο, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον πρωθυπουργό. Από την Τρίτη, αρχίζουν στη Βουλή οι ψηφοφορίες, με τις οποίες θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα ο οικονομικός ισολογισμός του δημοσίου του 2010 και αμέσως μετά, τα μέτρα οικονομικής ανάπτυξης.

 
Το πρωτοσέλιδο της La Stampa: Ναπολιτάνο "Χρειαζόμαστε επειγόντως κυβέρνησης εθνικής ενότητας" - Σίλβιο: "Δεν παραιτούμαι"

   Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, σε όλο τους το φάσμα, εξακολουθούν να ζητούν την παραίτηση Μπερλουσκόνι και τη σύσταση κυβέρνησης «ευρείας συμμετοχής». Σε συνεδρίαση του κεντρώου Τρίτου Πόλου, ο μετριοπαθής πολιτικός Φραντσέσκο Ρουτέλλι ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να μένει κλεισμένος μέσα στο πολεμικό του καταφύγιο και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα κάνοντας, επιτέλους, ένα βήμα πίσω». Ο δε Πιερφερντινάντο Καζίνι, επικεφαλής του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc, κάλεσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι «να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, διότι, δεν πρέπει να δίδεται σε κανέναν το δικαίωμα να χλευάζει την Ιταλία».

    Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σε δηλώσεις του στον ιταλικό Τύπο, υπογραμμίζει ότι «η Ιταλία έζησε μία τόσο κρίσιμη περίοδο μόνον κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1943. Πρέπει να συσταθεί αμέσως νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον οικονομολόγο και πρώην Ευρωπαίο επίτροπο, Μάριο Μόντι, για να σωθεί η τιμή της χώρας».

Η πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είναι την Τρίτη στην ψηφοφορία για τον οικονομικό απολογισμό του 2010.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πλησιάζει η “αυλαία” για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι; – Κόσμος

Στους δρόμους οι Ιταλοί ζητώντας την παραίτηση του Καβαλιέρε

Μπερλουσκόνι: Δεν παραιτούμαι

Η Ιταλία στο δρόμο που χάραξε η Ελλάδα και στο… ΔΝΤ!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε