Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Σίλβιο: “Πρόωρες εκλογές το 2012 αλλά δεν θα είμαι υποψήφιος”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατάφερε να περάσει τον κρατικό ισολογισμό για το 2010. Για 8 ψήφους, όμως, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και αυτό μεταφράζεται ως μήνυμα… παραίτησης.

Και σήμερα το πρωί φαίνεται πως ήρθε και η επιβεβαίωση. Όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Stampa ο ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι θα φύγει από την πρωθυπουργία της Ιταλίας.

Σε συνέντευξη του στον διευθυντή της εφημερίδας Μάριος Καλαμπρέσι ο Καβαλιέρε είπε: “Θα παραιτηθώ μόλις ψηφιστεί ο νόμος και καθότι θεωρώ ότι δεν είναι πιθανή μια πλειοψηφία, βλέπω να διεξάγονται εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου και δεν θα είμαι υποψήφιος σε αυτές. Ήρθε η ώρα του Αντζελίνο Αλφάνο”.

Ο Αντζελίνο Αλφάνο είναι  ο ηγέτης του κόμματος PDL και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα κάνει ότι μπορεί για να μεταπείσει τους απογοητευμένους βουλευτές του ενόψει της ψηφοφορίας για την έγκριση του νόμου οικονομικής σταθερότητας, που θα ορισθεί, πιθανότατα, για την αρχή της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με Ιταλούς αναλυτές.

Κατά τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι στη σημερινή ψηφοφορία για την έγκριση του ισολογισμού του δημοσίου για το 2010, είναι έντεκα οι βουλευτές που «γύρισαν την πλάτη» στον Ιταλό πρωθυπουργό.

Ο Μπερλουσκόνι φεύγει από την βουλή μετά την ψηφοφορία. ΦΩΤΟ REUTERS

Αρχικά, ο ίδιος, είχε υπολογίσει τους «αντάρτες», στους οκτώ, όπως φάνηκε από το χαρτί που είχε μπροστά του στην βουλή και το οποίο τράβηξε την προσοχή των φωτορεπόρτερ. Ο «καβαλιέρε», στις σημειώσεις του αποκαλεί τους βουλευτές που δεν τον στηρίζουν πλέον «προδότες».

Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ο Μπερλουσκόνι συμφώνησαν όντως, να παραιτηθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου σταθερότητας. Αν όμως ο νόμος συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης και η κεντροδεξιά καταφέρει να παραμείνει πλειοψηφία, τουλάχιστο στην γερουσία, ο μεγιστάνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διαπραγματευθεί την αποχώρησή του από την σκηνή. Θα ζητήσει δηλαδή με επιμονή πρόωρες εκλογές, θα απορρίψει κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής και θα προτείνει να παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές.

Ο Ιταλός Πρόεδρος έχει από την άλλη όλη την θεσμική ευχέρεια να διαπιστώσει αν υπάρχουν εναλλακτικές πλειοψηφίες. Μπορεί και οι οικονομικές εξελίξεις των ημερών να δείξουν ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι η πίεση την οποία δέχεται αδιάκοπα η Ιταλία επιβάλλει οριστική αλλαγή σελίδας, απορρίπτοντας τις «φιλοδοξίες Μπερλουσκόνι».

Το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας μετά την αποψινή συνάντηση αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο Πρωθυπουργός έκανε γνωστό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που συνδέονται με το αποτέλεσμα της σημερινής ψήφου στην βουλή. Εξέφρασε, συγχρόνως, την έντονη ανησυχία του ως προς την ανάγκη να δοθούν άμεσες απαντήσεις στις προσδοκίες των ευρωπαίων εταίρων μέσω της έγκρισης του νόμου οικονομικής σταθερότητας, με τις σχετικές τροποποιήσεις, υπό το φως της πρόσφατης συμβολής δεδομένων των όσων σημείωσε και πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όταν φέρει σε πέρας αυτό το καθήκον, ο πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαβουλεύσεις, αφιερώνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στις προτάσεις και θέσεις του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων που ανήκουν στην πλειοψηφία που προέκυψε από τις εκλογές του 2008, όπως και στην αντιπολίτευση».

Τέλος, σε δηλώσεις του στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Rai Uno, ο «Καβαλιέρε» τονίζει ότι «είναι ασύλληπτο να κυβερνήσει όποιος έχασε τις εκλογές, διότι, στην Δημοκρατία, αυτά, δεν συμβαίνουν». Μιλώντας, δε, στο τηλεοπτικό του δίκτυο Tg5, πρόσθεσε ότι «οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν πλέον πιο κοντά. Είναι κάτι απόλυτα λογικό, διότι το κοινοβούλιο αυτό έχει παραλύσει σε ότι αφορά την βουλή, ενώ στην γερουσία η κεντροδεξιά είναι ακόμη πλειοψηφία. Την σχετική απόφαση, πάντως, θα την λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Στην κρίσιμη ψηφοφορία για τα νέα μέτρα λιτότητας που του ζητούν οι Βρυξέλλες, το μεσημέρι της Τρίτης, ο Μπερλουσκόνι είδε 308 βουλευτές (από τους συνολικά 630) να ψηφίζουν ναι και να τον βοηθούν, επί της ουσίας, να κερδίσει χρόνο.

321 βουλευτές επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία. Οι 316 ψήφοι, που ήταν ο στόχος για την απόλυτη πλειοψηφία, δεν συγκεντρώθηκαν και τώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με την τύχη του Έλληνα ομολόγου του: την παραίτηση.

«Η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία σε αυτή τη Βουλή», σχολίασε αμέσως ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχαν προηγηθεί κι άλλες ηχηρές εκκλήσεις στον “καβαλιέρε” να εγκαταλείψει πια την εξουσία.

Επιτηρητές στη Ρώμη

Στελέχη της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να αρχίσουν από την Τετάρτη κιόλας τη διαδικασία επιτήρησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση, δήλωσε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Η Ιταλία αποδέχθηκε την επιτήρηση της ΕΕ στη σύνοδο της ευρωζώνης στα τέλη του Οκτωβρίου. Στη Σύνοδο των G20 στις Κάννες, αποδέχθηκε επίσης την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αναμένεται να αποστείλει τους δικούς του ειδικούς στη Ρώμη αργότερα μέσα στο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Αγαπητέ Μπερλουσκόνι, άλλη μια ευκαιρία να αποδράσετε με τη Ryanair”

Καταρρέει η Ιταλία που…δεν επιτρέπεται να καταρρεύσει

“Για τα παιδιά μου ρε γ…” λέει ο Σίλβιο και δεν παραιτείται

Ζήλεψε τον Γιώργο ο Σίλβιο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε