Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ – 22 χώρες στα όρια της πείνας

ΦΩΤΟ REUTERS

Είκοσι δύο χώρες στον κόσμο αντιμετωπίζουν παρατεταμένη κρίση τροφίμων εξαιτίας φυσικών καταστροφών, συγκρούσεων ή και αδύναμων θεσμών.

Τον περασμένο μήνα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν στον κόσμο μειώθηκε σε περίπου 925 εκατομμύρια από το 1,023 δισεκατομμύριο που είχε καταγραφεί το 2009. Η μείωση αυτή αποδόθηκε κυρίως στις καλύτερες οικονομικές προοπτικές το 2010 και στην πτώση των τιμών των τροφίμων μετά την άνοδό τους στα μέσα του 2008.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός παραμένει «απαράδεκτα υψηλός» σε έναν κόσμο όπου κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει από μία ασθένεια που σχετίζεται με την πείνα, σημειώνει ο FAO.

Κατά μέσο όρο, η αναλογία των ανθρώπων που υποσιτίζονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν παρατεταμένες κρίσεις είναι σχεδόν η τριπλάσια από αυτήν σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι 22 χώρες είναι οι εξής: Αφγανιστάν, Αγκόλα, Μπουρούντι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Κονγκό, Ακτή του Ελεφαντοστού, Βόρεια Κορέα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ερυθραία, Αιθιοπία, Γουϊνέα, Αϊτή, Ιράκ, Κένυα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Σουδάν, Τατζικιστάν, Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με τον FAO, παρατεταμένη κρίση διαπιστώνεται επίσης στα Παλαιστινιακά Εδάφη, με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας να χαρακτηρίζονται περιοχές «εξαιρετικά ευάλωτες στις αλλαγές στην ισραηλινή αγορά εργασίας και αγαθών».

Η «παρατεταμένη κρίση» ορίζεται εν μέρει ως μια κρίση τροφίμων που διαρκεί περισσότερο από 8 χρόνια σε μια χώρα που λαμβάνει ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% της ξένης βοήθειας με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο FAO και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι χρειάζεται να υπάρξει σημαντική επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο δίδεται η βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν παρατεταμένη κρίση. Η επίσημη βοήθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, καταλήγουν οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε