Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι τελευταίες 3.200 τίγρεις του πλανήτη

Σύνοδος Κορυφής στην Αγία Πετρούπολη για τη διάσωση της τίγρης, πριν γίνει το τσίρκο ο μοναδικός τόπος επιβίωσής τους.

Οι τίγρεις κινδεύουν με άμεση εξαφάνιση μέχρι το 2020 αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως προειδοποιεί η WWF, καθώς ο πληθυσμός τους πριν έναν αιώνα ήταν 100.000, ενώ σήμερα δεν ξεπερνά τις 3.200. Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 40%!

Οι εκπρόσωποι των 13 χωρών, όπου ζουν ακόμη τίγρεις, συναντώνται αυτές τις μέρες στη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να ληφθούν πρωτοβουλίες για το διπλασιασμό των πληθυσμών τους μέχρι το 2012. Στη σύνοδο παρευρίσκονται πέντε πρωθυπουργοί, ανάμεσά τους ο Ουέν Τζιαμπάο της Κίνας και ο Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας.

Η επονομαζόμενη “Σύνοδος των Τίγρεων” προετοιµάζεται τα τελευταία δύο χρόνια με πρωτοβουλία της Παγκόσµιας Τράπεζας. Ο επικεφαλής της τράπεζας λέει ότι η εξαφάνιση της τίγρης θα ήταν μια τεράστια τραγωδία, καθώς η υγεία του άγριου αυτού ζώου, αντανακλά την υγεία των φυτών και των ζώων που το περιβάλλουν.

Σηµαντικότερες αιτίες της δραµατικής µείωσης του πληθυσµού τους, αποτελούν η αποψίλωση των δασών και η λαθροθηρία. Το δέρµα και τα µέλη του σώµατος της τίγρεως χρησιµοποιούνται ευρέως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Σύμφωνα με το Ζαν Κριστόφ Βι της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης “εάν αφήσουν ήσυχες τις τίγρεις χωρίς να τις σκοτώνουν και να τις κυνηγούν, τότε θα διπλασιαστούν με φυσικό τρόπο μέσα σε 10 χρόνια”.

Αξίζει να αναφερθεί, πως κάποιοι πληθυσμοί είναι εξαιρετικά ολιγάριθμοι και ευάλωτοι, όχι μόνο στις ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και στις ασθένειες. Από τα εννέα είδη τίγρης που έχουν καταγραφεί, τουλάχιστον τρία έχουν αφανιστεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε