Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Σκάνδαλα και στην κυβέρνηση Μόντι – Παραιτήθηκε το “δεξί χέρι” του πρωθυπουργού!

O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μαλονκόνικο, κατηγορείται από τον Τύπο ότι πήγε πληρωμένες διακοπές από επιχειρηματία.

Ο Κάρλο Μαλινκόνικο, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα για τον εκδοτικό τομέα, παραιτήθηκε σήμερα εξαιτίας κατηγοριών ότι αποδέχθηκε δωρεάν παραμονές σε ξενοδοχεία το 2007 και το 2008.

    Ο Μαλινκόνικο παραιτήθηκε έπειτα από δημοσιεύματα πως όταν ήταν γενικός γραμματέας σε προηγούμενη κυβέρνηση, πλήρωσαν το λογαριασμό του για αρκετές παραμονές του σε θέρετρο της Τοσκάνης δύο άνδρες που αργότερα ενεπλάκησαν σε μια έρευνα για διαφθορά.

    Ο Μαλινκόνικο αρνήθηκε πως έκανε κάτι επιλήψιμο, δήλωσε όμως ότι παραιτείται για να μπορέσει να υπερασπιστεί καλύτερα τον εαυτό του και να προστατέψει την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας ονομάζεται Φραντσέσκο Ντε Βίτο Πισιτσέλι και ισχυρίζεται ότι ξόδεψε 9.800 ευρώ για τις διακοπές του Μαλινκόνικο στο Αρζεντάριο, πασίγνωστη παραθαλάσσια περιοχή της κεντρικής Ιταλίας.

    Ο Πισιτσέλι έγινε γνωστός στην ιταλική κοινή γνώμη από την μετάδοση τηλεφωνικής του συνομιλίας, αμέσως μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της πόλης Λ’ ‘Ακουϊλα, τον Απρίλιο του 2008, κατά την οποία, γελώντας, έλεγε ότι “τώρα θα μπορέσουν να γίνουν σημαντικές μπίζνες”. Παράλληλα, θεωρείται ότι συνδέεται στενά με τον πρώην πανίσχυρο πρόεδρο της επιτροπής δημοσίων έργων ‘Αντζελο Μπαλντούσι, που εμπλέκεται σε έρευνα για παράνομη ανάθεση εργολαβιών του ιταλικού δημοσίου.

    Οι παρατηρητές τονίζουν ότι ο Ιταλός υφυπουργός δεν διέπραξε τυπικά κανένα αδίκημα, αλλά το όλο θέμα σχετίζεται με τις ευαίσθητες ισορροπίες των σχέσεων της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας.

    Σε ανακοίνωσή του νωρίς το πρωί, ο Κάρλο Μαλινκόνικο τονίζει ότι “δεν έκανε ποτέ καμία χάρη στα πρόσωπα στα οποία γίνεται αναφορά και ούτε σε κανέναν άλλον”. Ο Μαλινκόνικο προσθέτει ότι απέστειλε στο ξενοδοχείο όλο το ποσό που αντιστοιχεί στην παραμονή του και ζήτησε να μην ληφθούν υπόψη οι πληρωμές που είχαν γίνει από τρίτους. “Τα γεγονότα έχουν παρουσιασθεί με τρόπο μεροληπτικό και ανακριβή”, καταλήγει ο Ιταλός υφυπουργός.

Λίγο μετά τις 13:00 ο Κάρλο Μαλινκόνικο είχε συνάντηση με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και μετά το τέλος της συνάντησης στις 15:00 ανακοίνωσε την παραίτηση του.

 Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την προοδευτική εφημερίδα “Ιλ Φάττο Κουοτιντιάνο” ενώ αμέσως μετά η εφημερίδα “Ιλ Τζορνάλε” του ομίλου Μπερλουσκόνι ζήτησε ανοικτά την παραίτησή του υφυπουργού. Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε ότι “ο άμεσος ενδιαφερόμενος θα πρέπει, οπωσδήποτε, να δώσει σαφείς εξηγήσεις”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε